Numărul pasagerilor care au efectuat deplasări cu autobuzele, microbuzele și autocarele în transportul interurban și internațional a crescut cu 6,2% în primele 9 luni ale anului trecut, în timp ce numărul românilor care au ales călătoria cu trenul a fost cu 2,6% mai mic față de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2015, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Au fost transportați în total 282,6 milioane pasageri în perioada menționată, iar cei mai mulți au călătorit în transportul public local. Din total, 12,7 milioane de persoane (4,5%) au fost înregistrate în transportul internațional de pasageri, relevă datele statistice.
Din punctul de vedere al mijloacelor de deplasare, transportul rutier de pasageri deține cea mai mare pondere, respectiv 78,4%, fiind urmat de transportul feroviar (17,3%).
Numărul pasagerilor transportați cu trenul a înregistrat însă o evoluție negativă atât la numărul de pasageri transportați (-2,6%), cât și la parcursul pasagerilor (-2,1%), comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2015.
Transportul rutier a înregistrat o creștere cu 7,7% în ceea ce privește numărul pasagerilor transportați, în timp ce parcursul acestora a crescut cu 8,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, mai relevă datele INS.
Transportul aerian a înregistrat un număr de 12,2 milioane pasageri transportați, din care 11 milioane pasageri au fost transportați în curse internaționale.
În transportul maritim, au fost înregistrați 1.700 pasageri în transport internațional. Transportul pe căi navigabile interioare a înregistrat un număr de 123.000 pasageri transportați în transport național, în timp ce parcursul acestora a fost de 6.150.000 pasageri-km, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Distanța medie de transport a unui pasager a fost superioară în primele 9 luni din 2016 în transportul rutier și feroviar, creștere cu 0,8% și, respectiv, cu 0,5%, dar a înregistrat o scădere cu 3,7% în transportul pe căi navigabile interioare.