Circulația pe timp de noapte a persoanelor va fi interzisă în toată țara, în intervalul orar 5.00-22.00, a anunțat, în 6 noiembrie, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Cu o seară înainte, Guvernul Orban a adoptat, printr-o hotărâre și o ordonanță de urgență, noile restricții ce vor fi impuse, începând din 9 noiembrie, timp de 30 de zile.
Raed Arafat a precizat că, potrivit noilor reglementări, angajații trebuie să își desfășoare activitatea, pe cât posibil, de acasă. „Decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puțin două grupe, la interval de cel puțin o oră, urmând să se efectueze verificări din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru și, bineînțeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun și, din nou, asupra contactului între persoane și răspândirea virusului”, a spus el.
„A fost emisă o ordonanță de urgență privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, la activitățile unde este posibil acest lucru. Deci, este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să facă analiză și orice activitate ce poate fi desfășurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfășoare în acest fel”, a adăugat Arafat.
Totodată, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19: „Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 (cazuri la 1.000 de locuitori – n.r.) şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă”.
Despre interzicerea circulației persoanelor pe timpul nopții, între orele 23.00-5.00, în toată țara, Arafat a motivat: „Ăsta e intervalul în care tinerii – mai mult – se deplasează, ies afară, se duc să se viziteze, fac petreceri”.
Sunt exceptate de la această restricție deplasările la serviciu și cele pentru asistență medicală. Însă, în aceste cazuri, persoanele trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere: „Poate să fie scrisă de mână, poate fi descărcat (de pe Internet – n.r.) și un formular, amândouă sunt valabile”.
Întrebat dacă, totuși, oamenii se vor vizita și vor face petreceri, secretarul de stat în MAI a precizat că acestea sunt interzise. El i-a îndemnat pe români să-i reclame la Poliție pe cei care încalcă interdicția, deoarece „nu putem să intrăm în casele oamenilor” .
Despre purtarea măștii sanitare, el a avertizat că aceasta este obligatorie atât în spațiile închise, cât și cele deschise, în toată țara, indiferent de rata de infectare.
Insist că nu putem lua măsurile singuri. Avem nevoie de dvs să fiți alături de noi. Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, pentru a nu fi prea târziu. Nu ascultați știrile care poate vă vor spune că aceste lucruri nu sunt ok, că nu trebuie să purtăm mască. E foarte important să verificați de unde luați informația”.
Întrebat de ce rămân deschise creșele, Arafat a răspuns: „Pentru că este greu pentru părinții care muncesc. Sigur, telemunca va scădea activitatea creșelor”.
Totodată, el a precizat că terasele rămân deschise „dacă sunt terase conform definiției (existența a doat doi pereți).
În ceea ce privește telemunca, Raed Arafat a precizat: „Este vorba în primul rând despre instituțiile publice. Consisderăm că companiile au responsabilitatea proprie, sperăm să nu fim în situația în care cineva să spună că nu vrea să decaleze programul. Implementarea este obligatorie. Ministerul Muncii va lua măsuri dacă se se respectă”.