UPDATE: OUG nr. 5/2022 de modificare a OUG 129/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 117, din 4 februarie. (Vezi document în articol)
Guvernul Ciucă a modificat, în ședința din 3 februarie, Ordonanța de Urgență 129/2021 privind implementarea formularului digital (PLF) de intrare în România, printr-o nouă OUG care prevede că șoferii profesioniști vor completa o singură dată formularul PLF.
Publicăm explicațiile din Nota de Fundamentare:
„Prin excepţie de la obligația completării formularului următoarele categorii de personal au obligația de a completa formularul, o singură dată la intrarea în țară, prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular:
a) Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
b) Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane; (…)
g) Persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore; ”
În cazul în care persoanele menționate nu se mai încadrează în excepția prevăzută de prezentul articol, acestea au obligația de a șterge din SII-FDIR formularul completat conform celor prezentate mai sus.
În situația în care, în urma verificărilor efectuate cu angajatorii de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului Bucuresti în SII-FDIR privind persoanele care au bifat opțiunea personal exceptat, se constată că persoanele care au completat formular prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular și nu se încadrează în excepțiile prevăzute reprezentanții direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului Bucuresti dezactivează formularele și înștiințează persoanele despre dezactivarea acestora”.
Noua Ordonanță de urgență introduce obligativitatea completării formularului PLF inclusiv cu CNP-ul persoanei care dorește să intre în țară:
„Ministerul Afacerilor Internelor, prin Poliția de Frontieră Română, în punctele de trecere a frontierei asigură verificarea existenței formularului prin citirea codului numeric personal (CNP)/a seriei și numărului documentului de călătorie /documentul de călătorie utilizat de persoana care dorește să intre pe teritoriul României, prin integrarea serviciului prevăzut la art. 1 alin. (3) lit. b) în sistemul informatic al Poliției de Frontieră Române, și transmiterea către SII-FDIR a următoarelor date la momentul intrării în România: nume și prenume, CNP, data nașterii, seria și numărul documentului de călătorie, țara care a emis documentul de călătorie, denumirea punctului de trecere a frontierei, data și ora intrării persoanei pe teritoriul României. În situația în care, din diverse motive, persoanele renunță la călătorie, ulterior, intrării în România, Poliția de Frontieră transmite prin același serviciu web datele cu privire la renunțarea la călătorie. Obligația persoanelor de a completa formularul nu este considerată a fi îndeplinită în cazul introducerii în formular de date de identitate eronate sau incomplete”.
Totodată, crește la 48 de ore termenul până la care trebuie completat fomularul înainte de intrarea în România.
Daca mi-a veno amendă cum sa procedez