Guvernul a adoptat, în 17 decembrie, prin „ordonanța trenuleț” (OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative) crearea unui sistem informatic e-Transport pentru monitorizarea de către ANAF a transporturilor.
Prin acest sistem informatic, contribuabilii trebuie să declare anticipat deplasarea bunurilor deținute dintr-o locație în alta, ocazie cu care sistemul va genera o cheie de control (un număr unic) ce va fi preluată pe documentele de transport, astfel că, în momentul verificărilor efectate de organele abilitate pe căile de transport să se poată verifica declararea transportului în e-Transport.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va monitoriza transporturile de bunuri pe teritoriul național prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziție de către Centrul Național de Informații Financiare.
Procedura de aplicare se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență.
OUG mai prevede că, în 2022, punctul de amendă rămâne la aceeași valoare ca în 2021.
Reincriminarea unor fapte de evaziune fiscală
Potrivit aceleiași ordonanțe de urgență, se reincriminează fapta de reținere și neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereținere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa.
Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite și contribuții, supuse regimului de reținere sau încasare și plată sau virare, cu precizarea actului normativ și a articolelor care le reglementează.
Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.
Salariul minim pentru maxim 24 de luni
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va putea fi aplicat salariaților, pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.