UPDATE: OUG nr. 106 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 0657, din 30 iunie. Ordonanța nu este contrasemnată de ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ci de secretarul de stat în MFP, Mihai Diaconu, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Mihai-Ion Macaveiu.
Guvernul a aprobat, în ședința din 30 iunie, Ordonanța de urgență (OUG) pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art, XXVIII din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Precizările Executivului:
Guvernul a reglementat, prin OUG, acordarea unei compensări de 0,50 lei/litrul de carburant, la pompă pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină.
Din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanţe, şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă.
Măsura intră în vigoare la 1 iulie și va fi aplicată până la 30 septembrie a.c. Pe toată perioada de aplicare a măsurii, operatorii economici care comercializează carburanți vor afișa prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială. Reducerea acordată va fi evidențiată în mod distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici respectivi într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
Suma declarată se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, iar verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Ordonanța interzice totodată revânzarea carburanților achiziționați cu aplicarea acestui sistem de compensare și stabilește amenda în cuantum 50.000 lei până la 500.000 lei pentru încălcarea acestei prevederi de către persoane juridice, respectiv, amendă în cuantum de 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului: „Ordonanţa intră în vigoare în această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să poată să reflecte aceste modificări”.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că impactul nu va fi de 2 miliarde de lei, așa cum anunțase inițial premierul Nicolae Ciucă, astfel că „nu ne așteptăm la o creștere a deficitului”. „Creșterea prețului ar fi dus la scăderea consumului, care ar fi dus la încasări mai mici pe partea de acciză. În principiu credem că se vor compensa. Rămâne de văzut, depinde de câți operatori aplică Ordonanța. (..) Din estimările noastre costurile doar ale statului vor fi de 800 milioane de lei, sunt calcule facute de specialiști de la Ministerului Energiei. Impactul ar fi fost mult mai mare dacă prețurile ar fi crescut în continuare, după cum știți benzina este luată în calcul la calculul inflației.”