Polițiștii rutieri au aplicat peste 4.200 de amenzi în urma controalelor efectuate în trafic, în zilele de 18 și 19 august, la aproape 9.000 de vehicule de transport marfă și de transport pasageri.
Potrivit precizărilor IGPR, transmise în 23 august, „polițiștii rutieri au verificat, la nivel național, legalitatea transporturilor rutiere de mărfuri și persoane, pentru reducerea victimizării populației prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului de marfă cu capacitatea de transport mai mare de 2,5 tone sau 3,5 tone, precum și cele destinate transportului public de persoane efectuate cu autovehicule având mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto”.
Au fost verificate 8.953 de autovehicule pentru transport marfă sau persoane, fiind constatate 55 de infracțiuni, dintre care 20 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și 35 pentru alte infracțiuni.
De asemenea, polițiștii au aplicat 4.239 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3.515 pentru nerespectarea Codului rutier, 152 pentru încălcarea prevederilor HG nr. 69/2012, iar 243, pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora. Alte 196 de amenzi au fost date pentru încălcarea altor acte normative privind transporturile rutiere și 133 pentru nerespectarea prevederilor diverselor acte normative.
251 de permise și 220 de certificate de înmatriculare reținute
Totodată, polițiștii reținut 251 de permise de conducere, dintre care 35 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 216 pentru alte abateri.
În plus, polițiștii au reținut 220 de certificate de înmatriculare și au dispus 52 de măsuri complementare, dintre care 31 de imobilizări a autovehiculului și 21 de suspendări ale dreptului de utilizare a autovehiculului.
Exemple:
- Un șofer a fost depistat pe DN13, în jud. Brașov, în timp ce conducea o autoutilitară fără a purta centura de siguranță și intervenind asupra aparatului tahograf prin aplicarea unui magnet pe impulsor, pentru a manipula timpul de conducere. A fost amendat cu 9.000 de lei și I s-a imobilizat autoutilitara.
- Un conducător auto, angajat al unui operator de transport rutier, a fost depistat conducând un microbuz, în municipiul Brașov, transportând persoane fără a deține copie conformă a licenței de transport valabilă pentru autovehicul. Operatorul a fost sancționat contravențional și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a microbuzului, pentru 6 luni, conform HG 69/2012.
- Un șofer a efectuat cu microbuzul transport de personae, pe ruta Oltenița-Călărași, și a fost prins în localitatea Spanțov, jud. Călărași, având mai mulți pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare. A fost sancționat conform HG nr. 69/2012.
- Un șofer a efectuat o cursă regulată de transport persoane cu microbuzul, pe DN31, pe ruta Oltenița-Mănăstirea, jud. Călărași, fără a elibera tichete de călătorie pentru 8 pasageri. A fost amendat cu 9.000 de lei conform HG 69/2012.
- Un șofer a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, pe DN25, în localitatea Independența, jud. Galați, efectuând transport de mărfuri fără a avea introdusă în aparatul tahograf digital cartela tahografică, alterând astfel datele înregistrate privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă. A fost amendat cu 4.000 de lei, în baza OG 37/2007. Totodată, nu deținea poliță RCA pentru autoutilitară, astfel că a fost amendat și cu 1.000 de lei, în baza Legii 132/2017, fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare al autoutilitarei și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
- Un șofer a fost prins conducând în București o autoutilitară în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice – 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost reținut permisul, pentru 90 de zile.