Portofelul digital european: consultare publică online

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat platforma online de consultare publică pe tema portofelului digital european.

Portofelul european pentru identitate digitală va permite utilizatorului (persoană fizică sau juridică) să folosească date de identitate, credenţiale şi atribute legate de identitatea sa, în scopul autentificării online şi offline. Acesta urmează a fi eliberat de statele membre pe baza unor standarde tehnice comune şi va putea fi folosit de toţi cei 450 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE).

„Pentru a se asigura că EUDI Wallet devine operabil într-un timp cât mai scurt, Comisia lucrează împreună cu statele membre la implementarea unui set de instrumente al viitorului sistem, în paralel cu procesul legislativ care are loc în Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Acest set de instrumente urmează să fie publicat în luna septembrie a acestui an, iar toate contribuţiile stakeholderilor vor putea fi centralizate prin intermediul Futurium. Platforma online a fost lansată la finalul lunii februarie şi va rămâne deschisă pentru comentarii pe toată perioada negocierilor legislative şi a dezvoltării setului de instrumente, pentru a asigura un portofel european pentru identitatea digitală cât mai practic pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene”, a menţionat Autoritatea.

În acest context, ADR îndeamnă companiile şi entităţile private ce ar trebui să aplice prevederile Regulamentului European 910/2014 (eIDAS) să solicite înregistrarea pe platformă la adresa: https://futurium.ec.europa.eu/en/digital-identity.

Conform proiectului, statele membre au obligativitatea de a notifica, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului, cel puţin un sistem de identificare electronică. Totodată, prezenta propunere extinde lista actuală e-IDAS cuprinzând serviciile electronice de încredere cu trei noi servicii de încredere calificate: furnizarea de servicii de arhivare electronică, registre electronice şi gestionarea dispozitivelor de creare a semnăturilor şi a sigiliilor electronice la distanţă.

Documentul referitor la Arhitectura şi Cadrul de referinţă ale portofelului (Architecture and Reference Framework) a fost adoptat de grupul de experţi eIDAS pe data de 22 februarie 2022, ulterior fiind publicat pe portalul Futurium al Comisiei Europene (CE), pentru eventuale propuneri de amendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.