Premierul Dacian Cioloș asigură că nu va amâna eliminarea accizei suplimentare la carburanți, a taxei pe stâlp, a reducerii TVA și a plafonării CASS, așa cum i-a cerut Liviu Dragnea.
“Acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal”, scrie Cioloș marți seară într-un mesaj pe Facebook. Iată întreaga postare:
“Constat că discuția mea telefonică cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare.
Pentru că văd tot felul de interpretări, simt nevoia să limpezesc două aspecte:
1. În cadrul discuției nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât și de oportunitate.
2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică”.
Inițial, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat că Dragnea și Cioloș au avut o discuție telefonică de dimineață, în care liderul PSD i-a cerut să proroge cu un an, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2018, termenul de eliminare a accizei suplimentare la carburanți (introdusă de Guvernul Ponta la 1 aprilie 2014), a taxei pe stâlp (introdusă tot de Guvernul Ponta, dar la 1 ianuarie 2014), a reducerii cotei unice de TVA de la 20% la 19% și a plafonării CASS, toate a ceste prevederi fiind cuprinse în noul cod Fiscal.
Dragnea: Sunt prevederi din programul de guvernare al PSD, care va fi respectat cu strictețe
La puțin timp, Liviu Dragnea a declarat că premierul Cioloș l-a sunat, de fapt, să îl întrebe ce să facă pentru că joi are ședință de Guvern, iar el i-a cerut atunci să proroge termenele pentru cele 4 taxe.
“Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenții de a adopta acte normative în Guvern, ordonanțe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord. Am discutat, de asemenea, despre salariul minim pe economie pe anul 2017, i-am spus că angajamentul nostru rămâne ferm 1.450 de lei, am acceptat propunerea dumnealui ca noul guvern, așa cum e firesc, să adopte această HG, îngrijindu-se în a pregăti cadrul legal”, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul central al PSD.
Liderul PSD a adăugat că i-a solicitat premierului “și a rămas că analizează” dacă unele cheltuieli prevăzute pentru anul viitor pot fi aduse în acest an, “pentru că asta ajută pe toată lumea”.
“Și mă refer aici la subvențiile agricole, la arieratele care sunt în continuare într-o sumă cred de 200 de milioane, precum și contribuția noastră la UE, pentru că există în spațiul fiscal, există încă posibilitatea fiind bani care încă nu sunt cheltuiți și ar putea să se facă aceste cheltuieli. A rămas că se consultă cu colegii din Guvern, cu Ministerul de Finanțe și o să ne transmită”, a precizat Dragnea.
Despre prorogarea termenelor pentru cele 4 prevederi din Codul fiscal, Dragnea a argumentat că sunt măsuri prevăzute în programul de guvernare al PSD prezentat în campania electorală și care ”va fi urmat cu strictețe”.
“Legat de cota TVA general, noi am spus că vrem și intenționăm să reducem cota TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce privește acciza la carburanți, suntem în situația în care la nivel mondial prețul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă prețul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, și mă refer la prețul de bază – cel la care se adaugă accizele. În același timp, taxa pe construcțiile speciale și în ceea ce privește acciza — numai după ce vom avea o discuție cu Consiliul Concurenței și cu companiile care furnizează carburanți, să ne asigurăm că o reducere a accizei, așa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea prețului la pompă pentru cetățeni. (…) În ceea ce privește taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în prețurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăsește România. În ceea ce privește plafonarea CASS, discutăm de un pachet de facilități fiscale serios, care intră în vigoare o parte în 2017, o parte în ianuarie 2018 și de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare și acest lucru”, a explicat Dragnea.
El a precizat că a rămas ca premierul Cioloș să analizeze aceste teme.
“A zis că analizează. Eu l-am rugat în mod serios să se gândească, totuși vorbim de un program de guvernare pe care noi l-am prezentat și care în final a fost aprobat de cetățeni prin vot și, dacă va acționa în așa fel încât să fie materializat votul cetățenilor, o să apreciem foarte mult. Mi-a spus și a apreciat asta că își arată toată disponibilitatea pentru ca tranziția la viitoarea guvernare să se facă într-un mod corect și eficient, așa cum și noi am procedat atunci când am instalat actualul Guvern cu sprijin din partea tuturor ministerelor, pentru ca tranziția să fie făcută într-un termen scurt și foarte eficient. Am apreciat asta, spre deosebire de alții, se pare totuși că dl Dacian Cioloș a ales calea dialogului și nu a unui conflict inutil. (…) Îmi pare rău că nu s-a încercat să se organizeze alegerile în 27 noiembrie, cum am propus noi, că la ora asta discutam de un guvern instalat”, a arătat liderul PSD.