Prețurile materialelor de construcții continuă să crească accelerat

Prețul oțelului pentru construcții a crescut, de la începutul anului, cu 35%, iar cel al cimentului – cu 28%, potrivit platformei vindem-ieftin.ro. Majorarea costurilor materialelor de construcții a generat deja o scădere a vânzărilor (de 15%) și o creștere a prețurilor locuințelor (cu 12%). Creditele imobiliare sustenabile oferă consumatorilor posibilitatea de a reduce efortul financiar inițial, dar și soluții de economisire pe termen lung.


 
Industria construcțiilor din România se confruntă cu o serie de provocări generate de creșterea continuă a prețurilor materialelor de construcții. De exemplu, în primele șase luni din 2024, prețul oțelului a înregistrat o creștere de 35%, iar cel al cimentului s-a majorat cu 28%, față de anul trecut. Nu sunt însă singurele majorări înregistrate.

La acești factori se adaugă și evoluția inflației în România, care a atins, în 2024, un nivel record de 8,5%, comparativ cu 6% în anul anterior. Saltul de 2,5% a avut un impact direct asupra costului vieții și a redus veniturile disponibile pentru investiții mari, cum sunt proiectele de construcții.

Efectele sunt deja vizibile în piață. Conform Institutului Național de Statistică, volumul de vânzări de materiale de construcții s-a redus cu 15%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea este evidentă în special în sectorul rezidențial, unde investițiile în noi proiecte de construcții au fost amânate sau anulate din cauza costurilor ridicate. Potrivit unui studiu recent al Asociației Naționale a Constructorilor din România (ARACO), numărul proiectelor noi de construcții s-a diminuat cu 20% în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă din 2023.
 
Creditele imobiliare sustenabile câștigă teren
 
Pentru a se adapta la această situație dificilă, companiile de construcții, producătorii și retailerii de materiale de construcții au fost nevoiți să implementeze strategii de reducere a costurilor și să ofere opțiuni de finanțare mai flexibile.

Complementar, numeroși constructori au început să opteze pentru produse realizate din materiale reciclate sau reutilizate, care oferă un cost mai mic și asigură un impact ecologic redus. De asemenea, s-a extins adopția tehnologiilor de construcții modulare și prefabricate, care pot reduce semnificativ timpul și costurile de construcție.

O altă soluție tot mai utilizată o reprezintă lansarea de programe de creditare și leasing pentru achiziționarea de materiale de construcții. Este o opțiune care răspunde unei nevoi concrete, în condițiile în care prețul mediu al locuințelor a crescut cu 12% în 2024 față de anul anterior, conform datelor INS.

Instituțiile bancare au lansat anul acesta o serie de credite imobiliare sustenabile, menite să faciliteze și flexibilizeze accesul la finanțare, dar și realizarea de investiții cu impact redus asupra mediului. Creditele oferă dobânzi variabile, pornind de la 4% pe an, și includ mai mult facilități pentru proiectele care respectă standardele de eficiență energetică și durabilitate.

Printre beneficiile oferite se numără:

• termene flexibile de rambursare;

• rate de dobândă reduse pentru proiectele verzi;

• consultanță gratuită pentru implementarea tehnologiilor sustenabile.

De exemplu, clienții pot beneficia de reduceri suplimentare la dobândă dacă își echipează locuințele cu panouri solare, sisteme de izolație avansate sau alte soluții cu eficiență energetică crescută.

Creditele imobiliare sustenabile aferă însă stimulente și pentru renovarea locuințelor existente. Astfel și clădirile vechi pot fi aduse la standardele moderne de eficiență energetică.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în primele șase luni ale anului 2024, peste 25% dintre noile credite ipotecare au fost destinate proiectelor sustenabile. Evoluția confirmă interesul tot mai mare al consumatorilor pentru locuințele ecologice, dar și dorința acestora de a reduce costurile pe termen lung prin investiții inițiale în tehnologii verzi.

Platforma vindem-ieftin.ro este primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, înființată în 2014. În decurs de 10 ani, platforma a acumulat un portofoliu de peste 300 de producători și importatori de materiale de construcții și mai mult de 100.000 de clienți. vindem-ieftin.ro a lansat în 2022 conceptul inovator Depozitul Virtual, singura franciză de materiale de construcții din România. Până în prezent, au fost create 48 de depozite virtuale și extinderea continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.