Profitul OMV Petrom a scăzut cu 56%, în S1

Profitul net al OMV Petrom în prima jumătate a anului (S1) a fost de 867 milioane de lei, în scădere cu 56%, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport dat publicității, în 29 iulie.
 
 

Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, a fost de 1,25 miliarde de lei, mai mic cu 44%, in principal din cauza preturilor de piață mai mici ale mărfurilor.

Evoluția negativă din segmentul Upstream, din cauza prețurilor mai mici la țiței și gaze naturale, a fost parțial compensată de contribuția pozitivă mai mare a segmentului Downstream, în principal ca rezultat al vânzărilor mai mari de gaze naturale, contractelor forward de energie electrică, al marjelor de rafinare mai mari precum și al impactului pozitiv în legatură cu instrumentele de acoperire împotriva riscurilor aferente marjelor pentru distilatele medii.

Valoarea vanzarilor consolidate de 10.069 mil lei în prima jumătate a anului a scazut cu 11%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, ca urmare a evoluției negative a prețurilor de piață ale mărfurilor și volumelor mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, parțial contrabalansate de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale.

Investiții cu 28% mai mici față de anul trecut

Valoarea investiţiilor a fost de 1,57 miliarde de lei. Grupul OMV Petrom estimează investiţii de 3 miliarde de lei în acest an, în scădere cu 28% faţă de nivelul de anul trecut, respectiv 4,2 miliarde de lei.

„Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3 miliarde de lei, excluzând achiziţiile (2019: 4,2 miliarde de lei); cheltuielile operaţionale şi de investiţii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane de lei în 2020 faţă de 2019″, se arată în raportul semestrial al companiei.

În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, grupul menţionează că decizia finală de investiţie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil şi competitiv şi de dreptul de a comercializa liber gazele naturale.

„Conform declaraţiilor publice, se intenţionează ca Legea Offshore să fie modificată prin intermediul unui proces parlamentar care va fi iniţiat după următoarele alegeri parlamentare. În iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminată obligaţia de vânzare pe piaţa centralizată. Deşi apreciem paşii către o piaţă complet liberalizată, există unele provocări cu privire la aplicarea GRP”, spun reprezentanţii companiei.

Dividendele plătite pentru anul financiar 2019 au fost de 1,7 miliarde lei, mai mari cu 15%.

Contribuția la bugetul de stat al României, în perioada ianuarie-iunie 2020, a fost de 4,82 miliarde de lei, incluzând dividendele, în valoare de 362 de milioane de lei, plătite către MEEMA.

Pe segmentul Upstream, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 27 milioane lei, în scădere cu 98%, fiind influențat în principal de prețurile scăzute ale țițeiului și al gazelor naturale

  • Declinul producției menținut la 2,3%; producția de hidrocarburi la nivel de Grup în conformitate cu așteptările; producția de gaz își continuă declinul natural din cauza maturității zăcămintelor
  • Costul de producţie s-a îmbunătăţit cu 9%, la 10,45 USD/bep, reflectând efectul favorabil al cursului de schimb și o continuă eficiență operațională

Pe segmentul Downstream Oil, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a ridicat la valoarea de 806 milioane lei, în creștere cu 44%, sprijinit în principal de marje de rafinare mai mari şi de îmbunătăţirea managementului costurilor

  • Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 4,4 USD/bbl, în creştere cu 17%
  • Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 92%; rata de utilizare a rafinăriei, în T2, mai mare decât cea a competitorilor regionali, susținută de o performanță puternică în toate canalele de vânzări;

Pe segmentul Downstream Gas, rezultatul din exploatare a fost de 297 milioane lei, mai mare cu 113%, susţinut de performanţa excelentă a activitatii de energie electrică

Volumul total al vânzărilor de gaze, în creştere cu 46%, acoperind toate canalele de vânzări, susţinute de achiziții de la terți; producţia netă de energie electrică a fost de 1,68 TWh, semnificativ mai mare;

  • OMV Petrom a furnizat pieței reglementate o cantitate de 7 TWh de gaze naturale, în prima jumătate a anului.

Evenimente -cheie

OMV Petrom a câștigat licitația pentru un perimetru de explorare țiței și gaze din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei.

OMV Petrom a finalizat instalarea de panouri fotovoltaice în toate cele 78 de stații de distribuție, prevăzute pentru 2020.

OMV Petrom și Eldrive au încheiat un acord pentru instalarea a 30 de stații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice în stații de distribuție carburanți din România și Bulgaria.

Download

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.