Raport Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022

Raport Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022: 50 de startupuri tech locale de urmărit; interes pronunțat pentru biotehnologie, precision farming, relația dintre fermieri și consumatori și wellbeing.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Nevoia critică pentru inovație și tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al crizei pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituțiilor locale și internaționale și ale organizațiilor care sprijină ecosistemele de business.

Pandemia a determinat guvernele europene să-și reevalueze strategiile și să acorde mai multă atenție industriei alimentare locale și sustenabilității resurselor în general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanți ai ecosistemului local și regional și instituții publice, pentru a descoperi tendințele care conturează viitorul agrifood. Conferința a inclus și o discuție despre gestionarea gazelor cu efect de seră în agricultură și lansarea ediției 2022 a mapării ecosistemului local de agritech și foodtech.

Raportul realizat de Impact Hub Bucharest și Activize.Tech, în parteneriat cu EIT Food și Microsoft, include startupurile care inovează la nivel local, tendințele emergente din domeniu și informații practice de la reprezentanții locali. EIT Food este susținut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Raportul lansat în 2022 arată un ecosistem local agritech și foodtech în stadiu incipient, atât din punct de vedere al numărului de startupuri, cât și al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nișate, fonduri de investiții dedicate etc., dar și inițiative și interes în creștere pentru inovație. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare și de crearea unei legături mai strânse între startupurile tech și asociațiile și companiile din agricultură cu experiență solidă în domeniu. Acest lucru ar susține și mai puternic startupurile să înțeleagă nevoile clienților, să își testeze produsele și să crească.

„Noi, la EIT Food Hub România, ne propunem să conectăm reprezentanții ecosistemului local și regional și să creăm contexte pentru ca aceștia să colaboreze și să împărtășească din propria expertiză. Cea de-a doua ediție Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii și momentul în care lansăm alături de partenerii noștri o nouă ediție a mapării ecosistemului local de agritech și foodtech – o resursă valoroasă pentru toți profesioniștii din domeniu sau din domenii conexe”, spune Georgiana Ion, programs manager Impact Hub Bucharest și reprezentant național EIT Food Hub.

„Problemele legate de agricultură sunt de multe ori majore și critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de bază la nivel global. Potențialul României în acest domeniu e solid la nivel regional și vrem să încurajăm inovația locală prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Sperăm la mai multă colaborare în domeniu și la implicarea jucătorilor importanți în procesele inovatoare, de aceea vrem să continuăm imboldul în această direcție”, declară Mircea Vădan, manager în cadrul Activize. 

„Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat și departe de potențialul pe care utilizarea soluțiilor din sfera colaborării, a inteligenței artificiale precum și a soluțiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul în care Microsoft Romania se implică și susține în mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investiții în creșterea gradului de competențe digitale, susținerea mediului antreprenorial în dezvoltarea de soluții care să deservească nevoile fermierilor și operatorilor agricoli, precum și prin popularizarea soluțiilor de tehnologie ce conduc la o creștere a randamentului și a eficiențelor de natură economică a sectorului”, spune Andreea Bulisache, chief national technology officer, Microsoft Romania.

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 

Maparea realizată în Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiză macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendințele la nivel european, inițiativele de susținere regională pentru agricultură și domeniile conexe, dar și evoluția investițiilor în astfel de startupuri. Din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari. După stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora.

Secțiunea dedicată situației locale include date despre investiții, tendințe locale, harta celor peste 50 de startupuri care inovează domeniul, prezentarea inițiativelor pe subverticale și informații practice din partea reprezentanților locali. Raportul complet poate fi descărcat pe site-ul Impact Hub Bucharest și de pe site-ul Activize.

Informații practice de la antreprenorii români: digitalizare, date statistice și intermedierea relației dintre startupuri și fermieri

În cadrul raportului sunt cuprinse și o serie de informații practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvoltă soluții pentru această verticală. 

Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri. În plus, există și o nevoie urgentă pentru date granulare și actualizate legate producția internă din agricultură, așa încât atât fermierii, cât și fondatorii de startupuri tech să poată avea acces la informații complete care să îi ghideze. 

În ceea ce privește dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienți, așa încât să poată înțelege cât mai corect și complet nevoile acestora sau posibile bariere în adoptarea soluției respective – pas cu atât mai important cu cât viteza de adoptare a acestora este mică în țara noastră.

Cinci tendințe din agricultura locală 

Printre principalele tendințe evidențiate în cadrul conferinței de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legături mai strânse între producătorii locali și consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronunțat pentru achiziția de produse alimentare de la producători și fermieri locali, facilitat de grăbirea digitalizării micilor afaceri. 

În plus, folosirea IoT în agricultură, cu ajutorul unor softuri și dispozitive hardware care previn și minimizează risipa, își consolidează importanța în domeniu, alături de precision farming (agricultura de precizie), care folosește tehnologii data-based, teledetecție și internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și a apei.  

Biotehnologia, cu rol important în creșterea producției și îngrijirea și protejarea recoltelor, dar și nutriția și wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentației în menținerea unui stil de viață sănătos și un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numără și în acest an pe lista tendințelor importante.

Oportunitățile din agricultură deschise de EIT Food Hub România sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub România și pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizație care este punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.