RATB, societate comercială

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) trebuie transformata in societate comerciala, pentru cresterea independentei si acces la fonduri europene, a declarat, miercuri, directorul general al RATB, Adrian Crit. In opinia sa, aceasta este o obligatie legala, potrivit Directivei 1370 a Comisiei Europene. Anul trecut, si primarul general Sorin Oprescu anunta ca RATB si RADET vor fi transformate in societati comerciale.

“Transformarea regiei autonome in societate comerciala este normala si constituie o obligatie legala potrivit Directivei 1370 a Comisiei Europene, in conditiile in care acest lucru ar permite sa existe o independenta mai mare in luarea deciziilor, adica acestea nu mai depinda de multe ori de anumite persoane care accepta sau nu un plan de dezvoltare. Statutul de regie autonoma nu permite accesarea de fonduri europene, ceea ce reprezinta o problema majora, intrucat costurile cu achizitia vehiculelor ar putea fi acoperite 60% prin sume de la UE. (…) Am gandit toate aceste aspecte, urmeaza sa le transformam. Am vorbit cu primarul general (al Capitalei, Sorin Oprescu, n.r.) si se pare ca avem acceptul dansului. Sa vedem si la nivel politic cum o sa se accepte acest lucru”, precizeaza dir. gen. Adrian Crit.

Directiva 1370 a Comisiei Europene trebuia implementata pana la 1 ianuarie 2008.

Intrebat despre declaratiile presedintele Traian Basescu potrivit carora el ar fi dorit alegerea unor manageri independenti la regiile de stat, Crit a raspuns ca “orice administrator ar veni, daca ar depinde de Consiliul General, nu ar putea lua deciziile care trebuie”.

Seful statului arata ca marea problema a regiilor este legata de stocuri, unde achizitiile se fac prin contracte politice. El a dat un exemplu de pe vremea cand era primar al Capitalei si a verificat stocurile RATB.

Adrian Crit sustine insa ca lucrurile s-au schimbat de atunci, astfel ca, in momentul de fata, majoritatea contractelor sunt acorduri cadru pentru o anumita perioada de timp si o cantitate maxima de piese de schimb care pot fi achizitionate doar atunci cand este necesar, in baza unei cereri.

“Pot sa zic urmatorul lucru: piesele de schimb se aduc in momentul de fata doar la cerere. Din pacate, mai comenteaza unii care s-au obisnuit in trecut sa aiba tot timpul stocuri. Punem mare accent pe siguranta rutiera si nu mergem pe stocuri”, explica Adrian Crit.

Seful RATB anunta ca a inceput si operatiunea de reorganizare a institutiei pe care o conduce din vara lui 2010: “Am redus numarul posturilor de conducere cu 75 (…) si numarul salariatilor de la 12.000 de persoane, in iulie 2010, la 11.400 de persoane in prezent”.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.