Rectificare bugetară: Transporturile primesc încă 5,5 miliarde de lei

Guvernul a aprobat, în 23 septembrie, prin Ordonanță de urgență, prima rectificare bugetară din acest an, pozitivă, astfel că a alocat fonduri suplimentare mai multor ministere, inclusiv la cel al Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Aproape 5,5 miliarde de lei a primit MTI, ajungând la un buget record de 35,5 miliarde de lei, cu 50% mai mare față de cel din 2023.

Fondurile suplimentare sunt destinate cofinanțării proiectelor de infrastructură prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Principalele obiective de investiții pentru care s-au efectuat plăți în semestrul I al acestui an sunt Autostrada Sibiu-Pitești (1,1 miliarde de lei), Autostrada Ploiești-Buzău (0,76 miliarde de lei), Autostrada Buzău-Focșani (0,72 miliarde de lei), Autostrada de Centură (A0) București (0,62 miliarde de lei), reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria (0,54 miliarde de lei), trenul metropolitan Gilău-Florești-Cluj Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida (0,50 miliarde de lei)”, conform Executivului.

Rectificarea bugetară este una pozitivă: „Are loc ca urmare a creșterii veniturilor bugetare (620,2 miliarde de lei) obținute printr-o mai bună colectare, prin digitalizarea ANAF și prin implementarea modulelor antifraudă (e-TVA, e-Transport, indicatorii de risc fiscal). Potrivit estimărilor ANAF, prin implementarea măsurilor privind amnistia fiscală (OUG 107/2024) se vor realiza încasări de 7,9 miliarde de lei. De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor aferente impozitului pe venit și salarii, cât și a contribuțiilor de asigurări sociale, de peste 5,8 miliarde de lei la bugetul general consolidat, în contextul creșterii veniturilor populației”.

Însă și cheltuielile bugetare cresc, la 743 de miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a explicat la briefingul de presă că inclusiv revizuirea ţintei de deficit bugetar, de la 5% la 6,94%, au permis alocări suplimentare de fonduri către ministere.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței Guvernului, că bugetul pentru investiții a însumat peste 120 de miliarde de lei, la începutul anului, iar „la șapte luni, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de aproape 57 de miliarde de lei, cu 46,4% mai mult decât anul trecut”.

Bugetele Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cresc cu 8,8 miliarde de lei, ajungând împreună la o valoare de 48,5 miliarde de lei a bugetelor actualizate. Prin alocările suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și cofinanțările pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) ale celor 3 ministere ajung la o valoare-record de 66,9 miliarde de lei. Este o creștere cu 41% față de anul trecut, când au fost 47,4 miliarde de lei”, a arătat prim-ministrul.

Alte sume alocate suplimentar la rectificarea bugetară:

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice primește suplimentar 2 miliarde de lei, ajungând la un buget de 18,3 miliarde de lei (+88% comparativ cu bugetul anului 2023, când a fost de 9,7 miliarde de lei). Cea mai mare parte a banilor merg la continuarea proiectelor de investiții din programele „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și ale Companiei Naționale de Investiții (CNI), la care se adaugă proiectele cu finanțare din PNRR „Valul Renovării” și de susținere a mobilității urbane.

Ministerul Finanțelor primește suplimentar peste 14 miliarde de lei, pentru cofinanțarea fondurilor europene aferente programelor regionale (POR 2021-2027), pentru digitalizare și scheme de ajutor de stat (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, programul de industrializare).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește în plus 4,4 miliarde de lei, pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Ministerul Energiei va avea suplimentar 1,2 miliarde de lei, pentru investitii destinate producției de energie din surse regenerabile și pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă la Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Bani pentru decontarea navetei elevilor

Bugetul Educației va crește cu peste 4,5 miliarde de lei, pentru salariile cadrelor didactice, bursele și decontarea navetei elevilor. Bugetul Educației va ajunge la 58,5 miliarde de lei, cu 61% mai mare față de cel de anul trecut. 

Fonduri suplimentare de peste 3,3 miliarde lei sunt alocate și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), inclusiv pentru finanțarea unor programe educaționale ce vizează copiii defavorizați în anul 2024-2025, plata primei didactice, dar și pentru voucherele de care beneficiază persoanele defavorizate.

De asemenea, Ministerul Sănătății primește în plus 3,89 miliarde de lei, iar bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale crește cu 11,3 miliarde de lei, pentru medicamente gratuite sau compensate de stat, pentru programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%. Pentru asistența persoanelor cu dizabilități se alocă suplimentar 914 milioane de lei.

Totodată, bugetele autorităților locale sunt suplimentate cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 29,5 miliarde de lei. Fondurile acoperă cheltuielile de funcționare în domeniul asistenței sociale, medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor (masa caldă, spre exemplu).

„Autoritățile publice locale vor beneficia de un buget de 1,27 miliarde de lei în scopul achitării plăților restante, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale”, potrivit Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.