UPDATE 10 iunie: Organizarea referendumului a fost anulată, după ce presedintele Traian Basescu a convocat o îintâlnire la Primaria Capitalei cu edilul-șef Oprescu și cu primarii de sectoare, în care i-a convins să renunțe la chestionarea bucureștenilor. „Președintele Traian Băsescu le-a explicat primarilor prezenti lipsa de finalitate juridica a referendumului local ce urma sa aiba loc in data de 26 iunie, precum si riscul ca prin organizarea unor astfel de consultari publice fara consecinte juridice, institutia referendumului sa se decredibilizeze in fata populatiei. Exista, de asemenea, riscul ca in momentul in care se va dori consultarea bucurestenilor, iar rezultatul sa aiba in mod real consecinte juridice, populatia să nu se mai prezinte la urne“, a precizat Prefectura Capitalei, intr-un comunicat.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, miercuri seara, referendumul pentru Legea Capitalei, ce prevede desfiintarea consiliilor locale de sector si alegerea primarilor sectoarelor nu prin vot direct, de catre cetateni, ci din randul consilierilor generali. Astfel, Bucurestiul va avea un singur primar – nu 7, ca acum -, 90 de consilieri – in loc de 235 – si un buget unitar, precum si servicii publice unitare. Referendumul ar urma să aibă loc la 19 iunie si va contine 7 intrebari, si nu una, cum ceruse primarul general Sorin Oprescu, astfel ca propunerea consilierilor PDL a primat.
Proiectul primarului general Sorin Oprescu continea o singura intrebare: „Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?”, insa a primit 3 amendamente din partea consilierilor PDL – majoritari in Consiliul General si carora li s-au adaugat cei ai PRM si PNG. Primul amendament se refera la articolul 1 al proiectului, care, in starea initiala, prevedea ca \”se aproba desfasurarea pentru consultarea cetatenilor privind problema de interes deosebit legata de organizarea administrativ – teritoriala a Capitalei\”, iar forma votata a inlocuit cuvantul “problema” cu pluralul lui, avand in vedere numarul mai mare de intrebari.
Al doilea amendament se refera la cele 7 intrebari la care vor trebui sa raspunda bucurestenii. Iata care sunt acestea:
-
Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
-
Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
-
Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
-
Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
-
Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
-
Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
-
Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
Consilierii Opozitiei (PSD si PNL) au acuzat ca intrebarile propuse nu au nicio legatura cu tema referendumului – Legea Capitalei. Acestia au invocat ca “intrebarile sunt prea multe” si “sunt aiurea”. La randul sau, primarul general a atras atentia ca referendumul este primul exercitiu democratic la care vor fi supusi locuitorii Capitalei, iar acest aspect i-ar fi speriat pe unii politicieni, astfel ca \”i-a facut sa duca in derizoriu acest referendum \”.
Al treilea amendament votat a fost cel referitor la data desfasurarii referendumului, de 19 iunie, fata de 29 mai, data propusa de Sorin Oprescu. \”Facem aceasta propunere pentru ca, fiind o lege atat de importanta, durata minima pentru campania de informare a bucurestenilor este de 45 de zile. Deci nu ne propunem sa tinem o campanie rapida, in care bucurestenii sa nu fie avizati. Ei trebuie sa fie la curent cu aceasta problema\”, a explicat viceprimarul Mircea Raicu.
Initiatoarea Legii Capitalei, Elena Udrea, a anuntat in 5 aprilie, dupa o dezbatere pe tema acestei propuneri legislative, ca actul normativ ar putea fi votat pana la sfarsitul primei sesiuni parlamentare, astfel ca va fi in vigoare incepand cu alegerile din iunie 2012. Dupa votul de miercuri al CGMB, ea a scris pe blog: “I se ofera bucuresteanului posibilitatea de a alege in mod real. Intrebarile sunt clare si simple. Acopera in mare masura tema principala a Legii Capitalei. Am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare. Bucurestenii trebuie sa decida cum va arata Bucurestiul in 10-20 de ani, nu politicienii. Iar pentru asta, referendumul trebuie sa cuprinda un set de intrebari legate de dezvoltarea orasului. (…) Pana la urma, cetateanul face Legea Capitalei”.
Interesant este ca in ianuarie, la anuntarea propunerii legislative, Udrea nu a cerut si referendum. Acesta i-a fost solicitat primarului general de catre Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1. La 18 ianuarie a.c., Sorin Oprescu declara ca referendumul va contine mai multe intrebari, pentru ca doreste sa-I consulte pe bucuresteni si in privinta altor probleme ale orasului. Intre timp, rolurile s-au inversat, cea mai vehementa voce in organizarea referendumului este Elena Udrea, iar Oprescu a tot tras de timp in anuntarea datei.
Magda SEVERIN