Bucharest Real Estate Club în parteneriat cu Bursa de Valori București și Comisia pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților au organizat la Palatul Parlamentului, în 5 decembrie, masa rotundă privind reglementarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) – „Modelarea Viitorului Investițiilor Imobiliare în România”.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
REIT-urile sunt vehicule de investiții care facilitează accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Prin intermediul acestor entități, investitorii pot accesa și investi în proprietăți imobiliare într-un mod simplificat și eficient. Un aspect important al REIT-urilor este că acestea sunt companii listate pe o bursă reglementată, ceea ce asigură transparența, lichiditatea și supravegherea corespunzătoare pentru investitori.
Lipsa unui cadru legal adecvat pentru REIT în România inhibă dezvoltarea acestei piețe la nivel local, privând economia românească de oportunitățile create de acest tip de instrument, precum existența unei noi surse de finanțare stabile.
„La nivel mondial estimarea pentru valoarea REIT-urilor este de 3.000 de miliarde de Euro. În ceea ce privește statele membre UE, România, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta și Slovacia sunt singurele state membre care nu au reglementat un regim fiscal specific societăților pentru investiții imobiliare. Piața imobiliară românească s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani: restricțiile din cauza pandemiei COVID, inflația, războiul de la granița, lipsa de predictibilitate și în mod particular pentru București blocajul urbanistic. În aceste condiții, reglementarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață”, a declarat în cadrul evenimentului Despina Ponomarenco, președinte BREC.
„Acest proiect are în vedere necesitatea dezvoltării pieței locale de capital și transformarea acesteia într-un canal viabil de plasare a economiilor românilor și în sectorul de real estate, sector care are o mare importanță pentru economia României. Reglementarea intrumentelor de tip REIT va atrage investiții atât din partea populației cât și din partea investitorilor instituționali români sau străini, generând astfel o intensificare a activității economice în toate sectoarele impactate de către sectorul de real estate. Astfel, reprezentativitatea Bursei de Valori București în economia locală se va îmbunătăți semnificativ, consolidându-ne astfel statutul de piață emergentă”, a declarat în cadrul dezbaterii Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori București.
Reglementarea instrumentelor de tip REIT a fost inclusă în recomandările OCDE privind piața de capital din România, în raportul emis de către organizație în anul 2022. La momentul actual toate națiunile G-7 și aproape două treimi din țările OCDE au instituționalizat aceste entități.
La dezbatere au fost prezenți Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, membri ai comisiei pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților, Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, domnul Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, reprezentanți ai fondurilor de pensii precum și reprezentanți ai companiilor membre BREC (Tinu Sebeșanu, CEO, Impact Developer & Contractor; Marius Perșenea, COO, Iulius Company; Bogdan Gubandru, director la Redport Capital; Alexandru Bonea, CEO și Antoanela Comșa, deputy CEO la Meta Estate Trust; Laura Dumea Bencze, director, Investment Properties, CBRE Romania, Costin Nistor, managing director, Fortim Trusted Advisors, Tudor Iuga, partener în cadrul Simon, Iuga & Partners, Roxana Roman, partener în cadrul biroului de avocatură Wolf Theiss precum și Mihaela Ispas și Ioana Grigoriu din partea biroului de avocatură Filip & Company)
pre BREC:
Bucharest Real Estate Club este cea mai mare organizație a pieței de real estate. Companiile membre BREC sunt investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investițiilor rezidențiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de Euro.
Despre Bursa de Valori București (BVB):
Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, este singurul operator de piețe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piață din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde și Depozitarul Central, instituția responsabilă pentru operațiunile de registru și decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat ființă contrapartea centrală CCP.RO, instituție care va prelua funcția de compensare a tranzacțiilor cu valori mobiliare în România și care va contribui la relansarea pieței de produse derivate.
BVB administrează două piețe distincte, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferință. La finalul lunii noiembrie, pe ambele piețe ale BVB erau listate peste 370 de companii cu o capitalizare de 60 miliarde de Euro. Dinamica ultimilor ani demonstrează că BVB poate susține necesarul de capital pentru antreprenori și instituții ale statului. În ultimii 5 ani au fost derulate peste 170 de runde de finanțare, în valoare de peste 10.8 miliarde euro.
Eforturile BVB și ale stakeholderilor săi de modernizare și dezvoltare a pieței de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell în anul 2020. La finalul lunii octombrie 2023, 13 companii românești erau incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente.