Comisia Europeană a lansat o consultare publică, 19 iunie, pe tema revizuirii și prelungirii Regulamentului privind serviciile de roaming, după ce a eliminat tarifele pentru acestea, începând din iunie 2017, în cazul călătoriilor din UE și din Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Milioane de călători din UE au beneficiat, de atunci, de serviciile de roaming la prețurile de pe piața națională („Roam like at home”).
Prevederile actuale expiră în iunie 2022, iar Comisia preconizează că va trebui să propună un nou regulament pentru ca europenii să continue să beneficieze de aceste avantaje și, prin urmare, va revizui și va prelungi Regulamentul privind serviciile de roaming. Odată cu lansarea consultării publice, acest proces s-a pus în mișcare.
Deși obiectivul pe termen lung ar fi acela de a garanta serviciile de roaming la prețurile de pe piața națională fără reglementarea pieței, pe termen mediu anumite măsuri legislative continuă să fie necesare. Consultarea se va desfășura timp de 12 săptămâni
Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: Roamingul constituie o îmbunătățire concretă a vieții de zi cu zi a europenilor, de care beneficiază atât consumatorii, cât și operatorii. Folosirea serviciilor de roaming, fără teama de facturi costisitoare neprevăzute la întoarcerea din vacanța sau dintr-o călătorie de afaceri în străinătate, este acum ceva normal pentru europeni. Consumul este în creștere, iar cererea de servicii mobile arată că „roamingul la tarife naționale” s-a transformat într-un obicei. Continuăm să lucrăm în acest sens, pentru ca europenii să se poată bucura de aceste avantaje concrete.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „În vara anului 2019, europenii au utilizat de șaptesprezece ori mai multe date în roaming decât înainte de eliminarea suprataxelor pentru serviciile de roaming. Roamingul fără suprataxe le permite milioanelor de cetățeni ai UE să rămână conectați atunci când călătoresc în străinătate. Călătoriile de afaceri și munca la distanță sunt mai accesibile, ceea ce aduce beneficii în special IMM-urilor. Comisia depune eforturi pentru a se asigura că europenii pot continua să se bazeze pe avantajele serviciilor de roaming fără taxe suplimentare în UE.”