Negociatorii din Consiliul European au ajuns, în data de 26 octombrie, la un acord provizoriu privind regulile revizuite pentru utilizarea camioanelor închiriate, după ce Parlamentul European a propus reguli mai clare și mai flexibile.
Conform comunicatului postat de autoritatea europeană, revizuirea clarifică normele actuale, armonizează cadrul legal și ușurează restricțiile privind utilizarea unor astfel de vehicule. „O flexibilitate sporită pentru închirierea de vehicule va face operațiunile de transport mai eficiente și va contribui la buna funcționare a pieței unice. În plus, vehiculele închiriate tind să fie mai noi, mai sigure și mai ecologice”, se arată în documentul citat.
Jernej Vrtovec, ministrul sloven al infrastructurii, președintele Consiliului: „Libertatea sporită pentru închirierea de vehicule va oferi companiilor de transport mai multă flexibilitate atunci când există un vârf de cerere sau când este nevoie de un vehicul de înlocuire. În același timp, asigură condiții de concurență echitabile și oferă mai multe oportunități pentru întreprinderile care închiriază vehicule pentru uz profesional. Deoarece vehiculele închiriate poluează adesea mai puțin, aceste reguli susțin și obiectivul nostru comun de ecologizare a economiei.”
Ce se va schimba?
În prezent, Directiva garantează accesul companiilor de transport la vehiculele închiriate numai atunci când acestea sunt înmatriculate în statul membru în care compania își are sediul.
Potrivit acordului, statelor membre nu li se va permite să restricționeze utilizarea pe teritoriul lor a unui vehicul închiriat de o companie de transport cu sediul într-un alt stat membru, cu condiția să fie respectate regulile relevante din statul membru de stabilire.
Întrucât nivelul taxei de transport rutier variază considerabil în cadrul UE, statele membre vor putea în continuare să restricționeze, în anumite limite, utilizarea vehiculelor închiriate într-un alt stat membru de către propriile companii. Aceste restricții se referă, în principal, la proporția de vehicule închiriate înmatriculate într-un alt stat membru în parcul unei companii de transport, precum și la durata perioadei de închiriere pentru un vehicul închiriat din străinătate.
Pentru a îmbunătăți aplicarea, autoritățile competente vor trebui să înregistreze, în registrele lor electronice naționale ale întreprinderilor de transport rutier, numerele de înmatriculare ale vehiculelor închiriate dintr-un alt stat membru.
Când vor începe să se aplice noile reguli?
Țările UE vor trebui să includă noile prevederi în legislația lor la 14 luni de la intrarea în vigoare a directivei.
Aceasta reflectă calendarul pentru punerea în aplicare a măsurilor de control suplimentare cerute de Pachetul Mobilitate 1.
Acordul provizoriu la care s-a ajuns în 26 octombrie, va fi supus aprobării de către Consiliu și va fi, în acest context, înaintat Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului pentru aprobare.
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro