REI Grup a gestionat peste 20% din proiectele „InvestALIM” depuse

REI Grup a gestionat proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde de lei (circa 250 milioane de euro) în prima sesiune a programului „InvestALIM”, peste 20% din totalul proiectelor depuse. Fonduri de 1,5  miliarde de euro au la dispoziție companiile, în T4.

Roxana Mircea

Derulată între 27 octombrie – 27 decembrie 2023, sesiunea 1 a programului de finanțare „InvestALIM” a pus la dispoziția potențialilor beneficiari circa 150 milioane de euro pentru investiții, unde companii specializate în domeniul alimentar au putut aplica pentru sprijin nerambursabil în derularea investițiilor planificate. 

Programul de finanțare „InvestALIM” este gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Pe parcursul lunii septembrie, AFIR a publicat lista actualizată a solicitanților eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii, opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totală a investițiilor depășind pragul de 1,2 miliarde de lei. 

Mai mult, din totalul celor peste 1,2 miliarde RON cât reprezintă proiectele de investiții ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane RON (150 mil. EUR) reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate. 

Clienții REI sunt companii specializate în industria alimentară, în sectoare precum producția de panificație, procesarea cărnii, a laptelui sau a trestiei de zahăr. 

Valoarea totală a investițiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanțare se ridică la peste 4 miliarde de lei (peste 800 mil. euro), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde de lei (peste 450 mil. euro).

Deși inițial autoritățile au anunțat acest program de finanțare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an – timp de trei sesiuni distincte, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanțare a tuturor companiilor declarate câștigătoare, urmând ca acestora să li se emită acorduri de finanțare în 2025 și 2026.

„Felicităm pe această cale și Ministerul Agriculturii pentru inițiativa și deschiderea de a finanța în mod susținut industria de prelucrare din România, atât prin programul InvestALIM, cât și pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanța comercială”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Schema de ajutor de stat „InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investițiilor cu impact major în economie.

Activitățile eligibile pentru care se va acorda finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt:

  • prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre;
  • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre);
  • prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
  • prelucrarea şi conservarea cartofilor;
  • fabricarea sucurilor de fructe și legume;
  • prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor;
  • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor;
  • fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;
  • fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie;
  • fabricarea zahărului.

Finanțări cuprinse între 50.000 de euro și peste 57 de milioane de euro, în ultimul trimestru al acestui an

Fonduri nerambursabile ce totalizează circa 1,5 miliarde de euro au la dispoziție companiile pe finalul acestui an, arată o analiză REI Grup.

În ultimul trimestru al acestui an, avem disponibile axe de finanțare ce pun la dispoziția companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) și 57,75 milioane de euro (HG 702 – Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).

Start-up Nation acordă granturi de 50.000 de euro antreprenorilor la început de drum. Pentru a depune cu succes proiectul este esențială înscrierea la cursurile de antreprenoriat întâi și abia apoi înființarea companiilor, în timp ce antreprenorii care dețin deja companii sunt depunctați cu 10 puncte.

Pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie să creeze două noi locuri de muncă, să solicite fonduri în domenii în care România este deficitară – soldul să fie negativ în bălanța comercială, ca de exemplu producție panificație, prăjituri, patiserie, săli de fitness, cluburi sportive, activități foto-video, grădinițe, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.

Sunt eligibili să beneficieze de cursuri atât tinerii 18-30 ani (pilonul 1, ce dispune de o alocare de 300 de milioane de euro), cât și 30-35 sau peste 35 ani – defavorizați, întorși din Diaspora (pilonul 2 – cu o alocare de circa 150 de milioane de euro).

Fonduri pentru energie regenerabilă:

  • Autoconsum (Fondul pentru Modernizare) – Ministerul Energiei va redeschide în luna octombrie sesiunea, cu o alocare de circa 300 de milioane de euro, pentru fabrici și alte entități care să instaleze panouri fotovoltaice strict raportat la propriul consum, în vederea creșterii eficienței energetice;
  • Ministerul Agriculturii va redeschide în luna noiembrie a două sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii și industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridică la 150 de milioane de euro;
  • Electric-Up  (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care  acordă granturi de 150.000 euro companiilor care doresc să instaleze maximum 200 kw, stații de reîncărcare, baterii de stocare. Alocarea totală pe această sesiune se va ridica la circa 90 de milioane de euro.
  • Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)alocare de 150 milione euro – este o altă schemă aprobată deja, destinată parcurilor fotovoltaice care sunt deja în execuție și care vor putea avea process verbal de punere în funcțiune maxim în T2 2025.

DR 16 – „Invesiții în sectorul legume și/sau cartofi”alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziție simplă și 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcții – hala de depozitare, procesare etc;

DR 23 – „Investiții pentru procesarea și marketingul produselor Agricole în vederea obținerii unor produse alimentare”, altele decât cele prevăzute în Anexă 1  a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene – alocare de circa 150 de milioane de euro,  maxim 65% finanțare nerambursabilă, maxim 10 milioane de euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificației și 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activității;

„Sunt punctate suplimentar activitățile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficiență energetică, adoptarea soluțiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuri de producători. Pentru DR 16 și DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide în noiembrie-decembrie, motiv pentru care invităm potențialii clienți să demareze procesul de selectare consultanță și proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garanția contractuală a unor proiecte implementate fără corecții financiare”, a adăugat Roxana Mircea.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.