Poliția Română și Poliția Regatului Unit Northamptonshire, sprijinite de Europol și Eurojust, au destructurat o rețea criminală implicată în traficul de persoane, exploatarea prin muncă și spălarea banilor.
Precizările Europol:
Ziua de acțiune, din 27 aprilie, a implicat 25 de percheziții domiciliare (13 în România și 12 în Corby, Marea Britanie) și 5 arestări (2 în România și 3 în Marea Britanie);
Confiscările au inclus echipamente digitale și telefoane mobile, două mașini de ultimă generație, bunuri de lux, arme și echivalentul a peste 230 000 EUR în numerar în diferite valute.
Gruparea criminală activa de la începutul lui 2018 și a ademenit persoane vulnerabile în situații financiare instabile, oferindu-le locuri de muncă în Marea Britanie. Suspecții au recrutat victime direct din județul Iași, dar și prin intermediari. Până în prezent, anchetatorii au identificat 27 de victime, atât bărbați, cât și femei, de origine română. Rețeaua criminală a transportat victimele în Marea Britanie, unde și-au luat actele de identitate și telefoanele și le-au forțat să muncească pentru un salariu mic sau deloc. Victimele au fost forțate să muncească 16 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Suspecții au stabilit o rețea largă de recrutare, transport, cazare și exploatare a victimelor.
În colaborare cu manageri de la o serie de companii din Marea Britanie, membrii bandei criminale au furnizat întreprinderilor, precum fabrici și companii de spălătorie auto, muncitori cu salarii mici. Întrucât suspecții rețineau actele de identitate ale victimelor, aceștia puteau contracta diferite împrumuturi folosind numele acestora. Rețelele criminale au controlat și cardurile bancare ale victimelor, retrăgând toate plățile salariale primite de către aceștia de la angajatori. Banda a amenințat, cu violență fizică, victimele și familiile lor acasă. Fără mijloace de comunicare și sub controlate strict de către banda criminală, victimele au lucrat fără să primească nicio plată, fără aprovizionare cu alimente sau îngrijiri medicale de bază. Suspecții au spălat veniturile infracționale prin investiții în imobiliare din România și prin achiziționarea de bunuri de lux.
Coordonare transfrontalieră
Autoritățile de aplicare a legii au inițiat, în 2020, investigații asupra acestei rețele infracționale. Europol a coordonat activitățile operaționale, a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. Europol a trimis un expert în Regatul Unit pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a sprijini anchetatorii de pe teren.
În noiembrie 2021, Eurojust a înființat o echipă comună de anchetă (JIT) între România și Marea Britanie, pentru a facilita cooperarea judiciară.