ROCA: Investițiile PE în sectorul construcțiilor au crescut cu 45%

Investițiile fondurilor de private equity (PE) în sectorul construcțiilor au ajuns la 55 milioane de euro, în 2023, în Europa Centrală și de Est (CEE), o creștere de 45% față de anul 2022.

Rudi Vizental

Fondurile de investiții cu capital privat își reafirmă rolul în susținerea și dezvoltarea sectoarelor strategice, în special în perioade de incertitudine economică. În 2023, deși investițiile private equity (PE) din Europa Centrală și de Est (CEE) au avut un trend în scădere, ajungând la un volum total de 1,71 miliarde euro, de la 2,1 miliarde euro cât au fost în 2022, România a înregistrat o creștere semnificativă poziționându-ne pe locul 4 la nivel CEE, cu un total de 130 milioane euro în 2023, comparativ cu 80 milioane euro în anul precedent. De asemenea, după tipurile de investiții realizate la nivelul CEE, România se află pe un loc fruntaș pe segmentul de Buyout, ocupând locul 3, cu 76 milioane euro, după Republica Cehă și Polonia.

Peisajul investițiilor PE din 2023 a reflectat tendințele economice globale și regionale, precum și necesitatea de a susține inovația și dezvoltarea durabilă. Potrivit studiului Invest Europe, din totalul investițiilor de 1,71 miliarde euro, sectoarele care au atras cele mai mari valori de investiții PE au fost produsele și serviciile business (29%), IT&C (25,3%), biotehnologia și sănătatea (14,5%) și bunurile și serviciile de larg consum (13,5%). Astfel, aceste patru sectoare au reprezentat cumulat 82% din valoarea totală a investițiilor PE în CEE, în timp ce sectoare cheie precum cel agricol sau cel al materialelor de construcții nu au reprezentat un interes major pentru investitorii de capital privat. Ultimele două sectoare sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a României și, totodată, reprezintă arii prioritare pentru investițiile ROCA Investments.

Datorită celor șase ani de activitate în zona de PE locală, ROCA Investments are o înțelegere profundă a dinamicii pieței și nevoilor specifice ale sectoarelor cheie agricol și industrial, prin intermediul celor doi piloni strategici prin care compania investește în economia românească: ROCA Industry și ROCA Agri RDF.

„Investim în sectoare strategice prin preluarea și transformarea companiilor antreprenoriale, cu scopul de a le oferi perspective de creștere la nivel european în sectoarele în care activează, aplicând know-how-ul nostru de PE, prin intermediul celor două holdinguri specializate. ROCA Investments fiind un fond evergreen, de tipul buy & build, cu specific de acționar majoritar, cu rezultate deja vizibile mai ales în industria materialelor de construcții, ne dorim să consolidăm și să deținem companii pe termen lung, pentru a le transforma în lideri de piață”, a declarat Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România.

Evoluția și perspectivele sectorului construcțiilor

În 2023, investițiile fondurilor PE în sectorul construcțiilor au crescut semnificativ în regiunea CEE, ajungând la 55 milioane euro, reprezentând 3,2% din totalul investițiilor PE, comparativ cu 38 milioane euro, în 2022. Aceasta reprezintă o creștere cu 45% în suma investită a investițiilor PE, reflectând încrederea investitorilor în potențialul de creștere și dezvoltare al acestui sector.

Sectorul construcțiilor a contribuit cu 8,2% la PIB-ul României, în 2023, subliniind impactul semnificativ al sectorului asupra economiei.

Totuși, trebuie avut în vedere că, potrivit unui studiu Neomar, valoarea totală a pieței construcțiilor din România a înregistrat o scădere în 2023 (-3,5%), urmând trendul negativ din ultimii ani, 2022 (-1,2%) și 2021 (-1,4%). Aceasta fluctuație reflectă adaptarea sectorului la condițiile economice în schimbare, la inflația, la criza forței de muncă, la condițiile stricte de finanțare și la creșterea costurilor pe întregul lanț de producție. Cu toate acestea, sunt prognozate recuperări în anii următori: 5,2% în 2024, 5,9% în 2025 și 4,8% în 2026.

Provocările sectorului agri-business

Investițiile fondurilor de PE din CEE în sectorul agricol au scăzut cu 26% în 2023, de la 7,7 milioane euro în 2022 la 5,7 milioane euro, menținându-se la 0,3% din totalul investițiilor. Această scădere semnificativă conduce la concluzia necesității unei intervenții strategice pentru revitalizarea acestui sector la nivel european. Contribuția agriculturii la PIB-ul României a fost de 4,1% în 2023, subliniind, de asemenea, importanța sa economică.

În pofida rolului strategic, investițiile în acest sector au scăzut cu 26%, fiind influențate de mai mulți factori. Creșterea prețurilor la îngrășăminte chimice, cauzată de sancțiunile împotriva Rusiei, a avut un impact semnificativ. Scăderea prețurilor la cereale a făcut ca costurile de producție să depășească veniturile, iar culturile afectate de secetă și sprijinul guvernamental insuficient au agravat situația. Incertitudinea fiscală creată de noile măsuri anunțate în toamna anului 2023, împreună cu cheltuielile indirecte legate de dobânzi și amortizări, au afectat profitabilitatea fermierilor.

În acest context, Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, subliniază necesitatea investițiilor în sectoare cheie pentru a stimula creșterea economică:„Companiile românești au nevoie de investiții indiferent de domeniul de activitate pentru a-și continua planurile de dezvoltare. Acest sprijin poate veni prin creșterea investițiilor private equity ca pondere în PIB, așa cum se întamplă în zona CEE unde, în 2023, media a ajuns la 0,072% vs. România 0,041%. Capitalul pe care ROCA Investments îl investește în afacerile locale acoperă pe deoparte o parte din nevoile acestor două sectoare cheie, iar pe de altă parte generează performanță pentru investitori, având un randament anualizat al portofoliului de 29,11% de la înființare”, a declarat reprezentantul companiei.

Pentru 2023, compania a anunțat o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro. Valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înființare până la finalul anului 2023. Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operațional de 12 milioane euro și oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel național. De-a lungul celor șase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacții și a realizat două exit-uri semnificative.

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, deține, ca acționar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcții și agricultură) și un portofoliu de participații minoritare în cinci companii românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.