Se redeschide linia feroviară Zorleni-Fălciu-Frontiera R. Moldova

CFR Infrastructură va redeschide, în 18 martie, linia feroviară Zorleni-Fălciu-Frontiera cu Republica Moldova, pentru gestionarea mai eficientă a fluxurilor de refugiați.
 
 
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis un mesaj pe Facebook: „Continuăm astfel eforturile concrete pentru sprijinirea persoanelor refugiate din Ucraina, care sosesc în România prin frontiera cu Republica Moldova. CFR a intervenit în regie proprie pentru a permite circulația în condiții de siguranță pe acest sector de cale ferată și pentru repunerea în funcțiune a Haltei Fălciu. Luăm în mod constant toate măsurile necesare pentru asigurarea unor coridoare de tranzit care să asigure legături eficiente cu alte orașe importante din România dar și cu Punctele de Trecere a Frontierei cu țările vecine”.
 
CFR Infrastructură precizează că aceasta este o linie feroviară care traversează râul Prut și care asigură legătura directă cu Stația CF Cantemir, punct feroviar de frontieră al Republicii Moldova. Linia de cale ferată Zorleni-Fălciu-Fălciu Frontieră, destinată atât transportului feroviar de călători, cât și de marfă, a fost închisă, în anul 2015, deoarece niciun operator de transport feroviar român sau din Republica Moldova nu a mai solicitat trasă pentru desfășurarea transportului pe această secție de cale ferată neinteroperabilă.
 
 
Prin redeschiderea liniei feroviare Zorleni-Fălciu-Fălciu Frontieră, în lungime de circa 60 de km, Compania Națională de Căi Ferate CFR se aliniează eforturilor concrete ale României în preluarea și gestionarea fluxului crescut de refugiați din Ucraina, care sosesc în România prin granițele cu Republica Moldova.
 
Pentru redeschiderea acestei linii de cale ferată, Sucursala Regională de Căi Ferate Iași a executat în regie proprie lucrările necesare creării condițiilor în vederea reluării transportului feroviar. Lucrările au constat în înlocuirea de traverse, completarea cu material mărunt de cale și piatră spartă, lucrări de consolidare a liniei, de defrișarea a vegetației pe o suprafață totală de 144.000 mp, precum și lucrări de asigurare a gabaritului de trecere în zona trecerilor la nivel.
 
 
De asemenea, în clădirea Hm Fălciu au fost realizate lucrări de igienizare și de salubrizare, lucrări desfășurate cu sprijinul Primăriei Bogdănești, precum și lucrări de repunere în funcție a instalațiilor sanitare și electrice, inclusiv a sistemului de supraveghere video al sectorului Poliției de Frontieră.
 
„Toate aceste demersuri, menite să asigure condițiile necesare preluării tuturor persoanelor refugiate din Ucraina, întreprinse de Compania Națională de Căi Ferate CFR în punctele feroviare de frontieră de tranzit cu Republica Moldova, din nordul și nord-estul țării, se aliniază eforturilor comune ale autorităților locale, centrale și ale societății civile care s-au mobilizat în acțiuni concrete de sprijin umanitar și de coordonare strânsă în depășirea provocărilor cu care ne confruntăm în această perioadă”, menționează CFR Infrastructură.
 
 
În stațiile de cale ferată au fost amenajate spații pentru refugiați, unde primesc hrană și asistență, până la preluarea și transportarea acestora în centrele special amenajate de autorităile locale și centrale. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.