Soluții germane de eficientizare pentru clădiri consumatoare de energie

La simpozionul „Eficiența energetică și energiile regenerabile în sectorul construcțiilor, inclusiv în clădirile de patrimoniu”, organizat, în 12 septembrie, de AHK România, opt firme germane au prezentat soluții de eficientizare a consumului de energie.

Răzvan Munteanu, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Ruxandra Dumitrescu, directoare adjuncta AHK Romania, Cristian Hiver, Trustul de Clădiri Metropolitane, Rafat Kamal, REC Immpuls, Johannes Becker, TPA Admin și Carmen Rădulescu, STALFORT Legal. Tax. Audit

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Cu unele diferențe de la o țară la alta, mulți cetățeni din Europa Centrala și de Est locuiesc în blocuri ce necesită modernizare urgentă, sunt în situația de sărăcie energetică, au pierderi de energie din instalații, plătesc o mare parte a veniturilor pe facturile la energie, chiar dacă energia este subvenționată. 

Pornind de la aceste caracteristici menționate în cadrul simpozionului „Eficiența energetică și energiile regenerabile în sectorul construcțiilor, inclusiv în clădirile de patrimoniu”, opt firme germane au adus în România soluții de eficientizare a consumului de energie: Böger Systemklinker, Econtech-Theiss, Energiewerkstatt GmbH & Co. KG, LMT Leuchten + Metall Technik, RCT – Remote Control Technology, SICC Coatings, Sievert SE, SUNSET Energietechnik.

Soluțiile au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat la InterContinental Athénée Palace Bucharest, de către Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Deși România este din 2019 un exportator net de energie, trebuie totuși să-și eficientizeze consumul, un element important și în PNRR. Tranziția către energia verde și eficiența energetică a fost o provocare și pentru industria din Germania, fapt ce a impulsionat companiile să dezvolte inovații pe zona de energie. Ne bucurăm că aici sunt firme care vor prezenta aceste soluții. La rândul lor, reprezentanții companiilor și instituțiilor românești au posibilitatea să-și aducă aportul la îmbunătățirea situației energetice în România”, a declarat în deschiderea simpozionului Sandrina Köbinger, șefa Serviciului economic din Ambasada Germaniei la București.

Companiile germane și-au prezentat pe scurt produsele – materiale și tehnologii în construcții – care asigură eficiența energetică pe termen lung. Scopul este ca prin aceste soluții să crească durata de viață a unei clădiri, cu economisirea de energie, au spus reprezentanții companiilor germane. „Dacă respectivele clădiri arată bine, le crește valoarea de piață și crește și confortul locatarilor”, au spus ei.

Printre soluțiile prezentate se numără materiale de izolare pentru acoperiș și fațade, cu elemente compozite de izolare termică și fonică, ce se prind cu șuruburi; o membrană reflectivă de acoperiș, care reduce căldura dar și umiditatea în interior; sisteme de montare și tencuieli, cu consum redus de ciment; sisteme integrate pentru optimizarea consumului de energie, personalizate la cererea clientului, care pot fi pompe de căldura, sisteme de încălzire pe biomasa, sisteme fotovoltaice, de ventilație, de dezumidificare cu recuperare de căldură, dotarea cu perdele verzi de umbrire cu efect de răcire, sisteme de alarmă pentru protecția de gaze periculoase. Alte soluții prezentate au fost centralele de cogenerare, sistemele de iluminat arhitectural pentru gări, stații de metrou, tuneluri, sistemele inteligente de monitorizare de la distanță, diverse sisteme solare de producere a energiei verzi.

În a doua parte a zilei discuțiile s-au axat pe oportunități și provocări în sectorul construcțiilor, inclusiv în clădirile de patrimoniu prin implementarea soluțiilor de eficiență energetică și energii regenerabile. Au fost discuții consistente cu Răzvan Munteanu, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Cristian Hiver, Trustul de Clădiri Metropolitane SA, Rafat Kamal, REC Immpuls. Johannes Becker, TPA Admin SRL și Carmen Rădulescu, STALFORT Legal. Tax. Audit. Au subliniat că legislația actuală setează cadrul necesar, iar fondurile europene disponibile în actuala perioadă de finanțare creează oportunități atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat.

Din dezbateri a reieșit că este nevoie de câștigarea încrederii comunităților în vederea implicării acestora in proiecte, de răbdare, dar și de creșterea profesionalismului și seriozitate în pregătirea proiectelor. Autoritățile publice ar trebui să fie trend setter în aplicarea soluțiilor de eficiență energetică și energiilor regenerabile în clădiri. 

La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor românești și germane din domeniu, ai administrației publice centrale și locale, ai institutelor de cercetare, universităților, muzeelor, agențiilor guvernamentale, firmelor de arhitectură.

Simpozionul face parte din proiectul inițiat și finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) pentru companiile germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienței energetice și are ca scop promovarea pe piața românească a sistemelor și produselor germane.

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 600 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.