Un studiu realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP relevă că aproximativ 40% dintre români preferă să lucreze la stat, în timp ce aproape 60% optează pentru sectorul privat.
Majoritatea respondenților consideră că salariile sunt mai mari în companiile private, 76% dintre angajații care câștigă peste 12.000 de lei pe lună fiind încadrați în acest sector.
De asemenea, tinerii predomină în companiile private, având în vedere că 82% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani activând în acest sector.
„Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, punctează Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.
Majoritatea, în construcții
Conform datelor oferite de Balanța Forței de Muncă, de la 1 ianuarie 2022, populația ocupată civilă era de 7,6 milioane de persoane, dintre care 5,5 milioane erau salariați.
Majoritatea, adică peste 3,5 milioane de salariați, lucrau în sectorul serviciilor. De asemenea, peste 1,85 milioane de persoane activau în domeniul construcțiilor.
Salariul – sector public vs. sector privat
Din rezultatele studiului mai reiese că salariile mai mari sunt câștigate majoritar de către cei din sectorul privat. Spre exemplu, din totalul persoanelor care câștigă peste 12.000 lei, 76% sunt din sectorul privat.
Situații similare sunt înregistrate și în cazul intervalelor de salariu 10.000-12.000 de lei (55% din privat și 45% din public), iar la intervalul 7.500-10.000 de lei, 52% sunt din sectorul privat și 48% din sectorul public.
De asemenea, în ceea ce privește investiția în materie digitală, în sectorul privat 23% dintre respondenți consideră că organizația din care fac parte investește considerabil în acest aspect, față de 20% în sectorul public.
Ce sector participă cel mai mult la cursuri de perfecționare
În ultimii doi ani, angajații din sectorul public au fost cei care au participat în număr mai mare la cursuri de formare sau perfecționare, manifestând un interes crescut pentru actualizarea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor profesionale.
De exemplu, în sectorul privat, doar 19% dintre participanți au urmat 2-4 cursuri, în timp ce în sectorul public, procentul este mai mare, respectiv peste 24%.
„Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecționare ar putea fi faptul că doar 31% dintre respondenții din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanțare pentru aceste programe. În comparație, în sectorul public, peste 50% dintre respondenți beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare. Acest lucru indică o diferență semnificativă în ceea ce privește accesul și susținerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive și de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, explică Bogdan-Costin Fârşirotu.
Profilul angajatului din România – comparație sector public vs sector privat
În sectorul public, 75,5% dintre persoane afirmă că lucrează în domeniul studiilor finalizate. În schimb, în sectorul privat mai puține persoane pot afirma acest lucru, respectiv 54,5% dintre respondenți.
În sectorul public, majoritatea respondenților spun că au studii de masterat, reprezentând 51%, comparativ cu 36% în sectorul privat.
În sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licență, cu un procent de 49%, față de 39% în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ, deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri, comparativ cu sectorul public.
În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se și simt apreciați și valorizați.
În ceea ce privește vârsta, în sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată.
De exemplu, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani și 53% dintre cele din categoria 56-65 ani lucrează în sectorul public. În contrast, în sectorul privat predomină tinerii: 82% au vârsta între 18 și 25 ani, iar 75% au vârsta între 26 și 35 ani.
Ce îi motivează pe angajații din sectorul public și cel privat
Atât în sectorul privat, cât și în cel public, cel mai mult angajații se simt motivați de flexibilitatea programului și echilibrul dintre viața personală, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%.
De asemenea, pe locul doi se regăsește nevoia de recunoaștere și apreciere din partea colegilor și a conducerii. Aici, regăsim un procentaj egal, respectiv 30%, atât pentru sectorul privat, cât și pentru cel public.
Fondată în 2014, organizația neguvernamentală Centrul de Formare APSAP deține acreditare pentru acest tip de servicii și are peste 250.000 de participanți activi, plus un corp de lectori alcătuit din 75 formatori.
Printre cursurile oferite pentru angajații de la stat și cei din domeniul privat se află cursuri de resurse umane, protecția datelor, competențe digitale, marketing digital și social media, public speaking, competențe antreprenoriale, management de proiect și altele.
Toate cursurile APSAP sunt autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației.
Sute de companii private aleg, an de an, serviciile de formare și perfecționare organizate fizic (cu prezență) sau în format online ale Centrului.
Doar în ultimii 4 ani de activitate, Centrul de Formare APSAP a organizat 3.000 de programe de formare și conferințe naționale la care au participat peste 100.000 de persoane fizice, funcționari publici, personal contractual, demnitari și alte categorii de personal din țara noastră.