Studiul de evaluare a mobilității globale realizat de către KPMG, „Cartografierea viitorului – mobilitate strategică pentru forța de muncă de mâine”, relevă că provocările economice și geopolitice actuale sunt factorul-cheie ce determină organizațiile globale să-și reevalueze strategiile.
Noile reglementări legislative sau modificările suferite de cele existente creează transformări fundamentale în peisajul conformării, aducând noi obligații pentru companii și impunând cerințe suplimentare echipelor de mobilitate globală cu rol esențial în echilibrarea diverselor provocări, arată raportul.
Studiul KPMG reunește opiniile a 225 de profesioniști în mobilitate globală din organizații multinaționale din 29 de țări și 12 industrii, oferă date valoroase despre evoluția programelor de mobilitate global. „Acesta subliniază acțiunile cheie pe care echipele ar trebui să le folosească pentru a debloca întregul potențial al programelor de mobilitate și pentru a profita de noile oportunități aduse de schimbările din mediul de afaceri, încurajând echipele să se adapteze”, se arată în comunicatul transmis redacției.
De asemenea, raportul furnizează date valoroase și despre dezvoltarea programelor de mobilitate astfel încât să includă și politici fiscale și de imigrare, structură, guvernanță, priorități, măsuri privind performanța, tehnologie, robotică, automatizare, munca la distanță și multe altele.
Marc Burrows, lider global al Serviciilor de Mobilitate KPMG Global: „Echipele de mobilitate internațională îmbunătățesc, de obicei, modul în care sunt îndeplinite cerințele legale și gestionează riscurile sub o monitorizare intensă. Cu toate acestea, peisajul actual necesită mult mai mult, adesea cu mai puține resurse disponibile. În acest caz, este nevoie de soluții inovatoare, care necesită alinierea strategică la obiectivele de afaceri și o adaptabilitate fundamentală pentru a prospera”.
Perceput din ce în ce mai mult ca un partener strategic și un consilier de încredere, raportul elaborat de KPMG arată că aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că alinierea la strategia generală de afaceri este o prioritate reală. În plus, recent, ediția 2024 a KPMG CEO Outlook a evidențiat că 92% dintre executivi plănuiesc să crească numărul de angajați și 80% pun accentul pe dezvoltarea competențelor, de aceea alinierea strategiei privind angajații cheie, așa-numitele talente, este considerată crucială pentru mobilitatea globală – 70% dintre respondenți enumerând dezvoltarea talentelor, atragerea și retenția lor drept o prioritate.
Odată cu avântul luat de proiectele de mobilitate transfrontalieră, provocările unei forțe de muncă globalizate sunt mereu prezente. Raportul dezvăluie că 67% dintre organizațiile care susțin munca la distanță au o politică formală în vigoare – o abordare proactivă care ajută la structurarea și formalizarea capacităților de muncă la distanță, ajutând la asigurarea conformării cu cerințele fiscale și de imigrare.
Numărul de funcții de mobilitate globală care se bazează pe tehnologie pentru a crește eficiența operațională continuă să crească, soluțiile de gestionare a forței mobile de muncă fiind utilizate pe scară largă. Aproape două treimi din organizații se bazează pe un model centralizat sau regional pentru managementul mobilității globale, acesta fiind perceput ca esențial pentru îmbunătățirea consistenței, controlului și receptivității la dinamica și nevoile regionale.
76% dintre respondenți raportează că folosesc instrumente de gestionare a fluxului de lucru și a datelor, iar adoptarea AI este de așteptat să crească – 51% plănuind să integreze AI în programele lor, iar 73% planifică pe termen lung investiții viitoare în AI pentru a ajuta la automatizarea sarcinilor administrative.
Raportul încurajează echipele de mobilitate globală să compare strategiile folosite cu cele ale concurenților lor globali pentru a evalua valoarea reală a operațiunilor curente și a dezvolta noi inițiative, programe și politici orientate spre viitor.
Katherine Avery, director KPMG SUA: „Pentru a rămâne competitive, organizațiile ar trebui să monitorizeze și să revizuiască în mod regulat politicile de mobilitate pentru a se asigura că acestea rămân eficiente, competitive și aliniate nevoilor afacerii. Colaborarea și comparația sunt esențiale. Colaborați cu furnizorii – înțelegeți provocările și învățați de la concurenți pentru a vă asigura că echipa dumneavoastră este echipată corespunzător pentru a răspunde cerințelor în continuă schimbare ale viitorului.”
Mădălina Racovitan, partener și lider al departamentului de Servicii pentru Mobilitate Internațională KPMG România: „În ultimii ani, angajații și-au exprimat din ce în ce mai des dorința de a putea lucra de la distanță, cel puțin parțial, uneori chiar din alte țări. Angajatorii au observat și ei multe beneficii într-o forță de muncă mai mobilă, atât din perspectiva flexibilității, cât și din perspectiva atragerii talentelor, care, în acest fel, nu erau contrânse să lucreze într-o anumită locație. Totuși, munca la distanță dintr-un alt stat decât cel în care se află angajatorul poate genera implicații semnificative din punct de vedere fiscal, al securității sociale și al regulilor de imigrare, nu doar pentru angajații în cauză, ci și pentru angajatorii lor. Prin urmare, o evaluare atentă realizată de profesioniști calificați este esențială pentru ca organizația să poată dezvolta o strategie care să profite la maximum de oportunitățile oferite de munca la distanță, păstrându-se totodată conformă cu cerințele fiscale și alte reglementări legale.”