Ministerul Transporturilor (MT) cere Guvernului suplimentarea cu 180 a numărului de posturi la Autoritatea Rutieră Română (ARR), cu 99 de posturi la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), dar și la alte instituții din subordinea sa – în total, 470 de posturi.
La ARR, posturile sunt necesare în structurile din cadrul sediului central, precum și la agențiile teritoriale, având în vedere numărul insuficient de posturi și creșterea volumului activității, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern publicat miercuri pe site-ul MT, pentru modificarea Anexei nr. 2 la HG nr. 21/2015 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, precum și modificarea unor acte normative.
În 13 dintre cele 42 de agenții teritoriale își desfășoară activitatea între 3 și 5 salariați și nu există un post de conducere în cadrul acestora.
“Posturile solicitate sunt pentru: Direcția Siguranța Infrastructurii Rutiere — 20 posturi pentru efectuarea inspecției de siguranță rutieră periodică și a inspecțiilor de siguranță rutieră suplimentară având în vedere numărul mediu de 1.100 accidente de circulație/an soldate cu victime care necesită tot atâtea inspecții; totodată, potrivit prevederilor Legii nr. 265/2008 inspecția de siguranță rutieră periodică se efectuează din doi în doi ani prin agențiile teritoriale și pentru care sunt necesare 90 posturi pentru efectuarea acestora și 30 posturi pentru efectuarea inspecțiilor de siguranță rutieră suplimentară (de accident) în scopul identificării eventualelor cauze legate de infrastructură care au cauzat/favorizat producerea accidentului; în cadrul agențiilor teritoriale pentru activitățile de licențiere, autorizare și atestare profesională este necesară suplimentarea cu 30 posturi; pentru alte activități noi din cadrul sediului central (precum acciza etc) este necesară suplimentarea cu 10 posturi”, se arată în Nota de fundamentare.
La ISCTR, creșterea numărului de posturi este necesară având în vedere faptul că, în cazul autovehiculelor/ansamblurilor de vehicule rutiere care efectuează transport rutier național contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, inclusiv cele a căror masă totală maximă autorizată, nu depășește 3,5 tone, trebuie verificat dacă sunt respectate prevederile Ordonanței de Guvern privind transporturile rutiere, conform cărora “pentru a efectua transport rutier național contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, întreprinderile trebuie să fie autorizate de către autoritatea competentă”, iar în cazul transportului de mărfuri periculoase, efectuate cu vehicule rutiere indiferent de capacitate, trebuie să se verifice respectarea prevederilor HG pentru aprobarea Normelor de efectuare a activității de transport rutier de mărfuri periculoase în România.
“Suplimentarea numărului de posturi va avea influență pozitivă asupra actului de control efectuat, prin creșterea numărului de controale, care va duce la reducerea neregulilor în activitatea de transport rutier, la creșterea siguranței rutiere, acoperind astfel necesitățile efective constatate în activitatea de control cât și eficiența actului administrativ. (…) Menționăm că în anul 2013, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență nr. 77/2013, au fost reduse posturile vacante indiferent de specialitatea acestora, în prezent instituțiile respective se confruntă cu o lipsă a personalului de specialitate în condițiile în care activitatea acestora s-a dezvoltat și/sau s-a diversificat. Numărul insuficient de personal conduce la efectuarea muncii peste programul normal de muncă, de către personalul existent, fără ca aceasta să poată fi compensat cu timp liber corespunzător”, precizează MT.
Alte suplimentări de posturi sunt cerute la următoarele instituții publice:
- Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) – 80 posturi
- Școala Superioară de Aviație Civilă – 18 posturi
- Aeroclubul României – 43 de posturi
- Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) – 40 posturi
- Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) – 5 posturi
- Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) – 5 posturi.
Cheltuielile pentru posturile suplimentare vor fi suportate din veniturile proprii ale instituțiilor, inclusiv la instituțiile care beneficiază și de subvenții de la bugetul de stat.