UPDATE: Circulația rutieră a fost reluată după două ore de protest.
Traficul prin PTF Giurgiu-Ruse este oprit pe ambele sensuri, în 6 februarie, din cauza unui protest al fermierilor bulgari care se desfăşoară în sensul giratoriu din PTF Ruse.
„Începând cu ora 10:10 traficul este oprit pe ambele sensuri pentru toate mijloacele de transport din cauza protestului fermierilor bulgari in sensul giratoriu din PTF Ruse. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, cu privire la faptul că în zilele de 6 şi 7 februarie 2024, în intervalul orar 10:30-12:30, pe teritoriul Bulgariei vor fi desfăşurate acţiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu”, informează ITPF Giurgiu.
În funcţie de evoluţia situaţiei în punctul de trecere a frontierei, timpii de aşteptare vor fi actualizaţi periodic. În prezent, timpul de aşteptare la controlul de frontieră, prin PTF Giurgiu, este de 120 de minute pe ambele sensuri de mers, atât pentru camioane cât şi pentru autoturisme, precizează ITPF Giurgiu.
Alertă MAE de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o avertizare de călătorie pentru români în Bulgaria. Astfel, în cazul frontierei comune cu România, sunt avute în vedere ca spaţii pentru proteste: Podul Dunării I (Giurgiu-Ruse), Podul Dunării II (Calafat-Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak.
Este prevăzută blocarea punctelor de trecere a frontierei corespondente acestora, precum PTF Giurgiu-Ruse, PTF Vidin-Calafat, PTF Silistra-Ostrov Călăraşi, PTF Kardam-Negru Vodă şi PTF Durankulak-Vama Veche.
De asemenea, producătorii agricoli bulgari intenţionează să blocheze intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia – Ruse, în dreptul localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit.
MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia de la punctele de frontieră aflate la graniţa comună cu Republica Bulgaria, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Proteste și în Spania, Grecia, Franța, Italia, Belgia, Portugalia
Protestele fermierilor și agricultorilor s-u extins în Europa. În 6 februarile, traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi din Spania este blocat de tractoarele manifestanților, care se alătură omologilor din Polonia, Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia. Protestatarii reclamă că regulile care le sunt impuse de Comisia Europeană pentru a proteja mediul îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din Ucraina, dar și din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE. Ei acuză birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în confruntări violente cu poliţia.
Agricultorii protestează în stradă și în Grecia, după ce Guvernul de la Atena a exclus, în 5 februarie, suplimentarea ajutoarelor. Ei acuză că promisiunea guvernanților de scutire de taxe pe combustibilul din agricultură, timp de un an, este insuficientă.