Circulația rutieră este restricționată în Piața Victoriei și străzile adiacente până la ora 21.00.
Așa cum au anunțat în urmă cu zece zile, peste 5.000 de transportatori membri COTAR au blocat centrul Capitalei în dimineața zilei de 20 decembrie, amenințând că vor rămâne și în zilele următoare în fața Guvernului, până când vor primi mult așteptata Ordonanță de urgență de înlăturare a pirateriei din domeniul transportului de persoane.
Traficul rutier este restricționat în Piața Victoriei și pe străzile adiacente, cel puțin până la ora 21.00, însă protestatarii – cei mai mulți dintre ei taximetriști – amenință că vor rămâne și în zilele următoare, cu forțe primite și de la colegii lor din țară.
Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au primit promisiunea din partea ministrului Transporturilor, Felix Stroe, că în ședința de miercuri a Guvernului va fi adoptată Ordonanța de urgență. Numai că au constatat că pe ordinea de zi nu figurează și acest proiect de act normativ. Motivul: ministrul delegat apentru Relația cu Parlamentul nu consideră că este urgentă adoptarea acestei ordonanțe, ci să își urmeze parcursul prin Parlament.
Proiectul OUG are însă aviz de la celelate 4 ministere – al Transporturilor, Justiției, Dezvoltării și Finanțelor, iar membrii COTAR sunt hotărâți să îl recurgă la această măsură extremă, pentru a-l convinge pe ministrul delegat – și, implicit, pe premierul Mihai Tudose.
Iată precizările COTAR, în comunicatul remis redacției:
“Chiar dacă Primarul General Gabriela Firea a luat hotărârea eliminării concurenței neloiale din București, restul țării suferă în continuare din cauza concurenței neloiale și a pirateriei, astfel încât protestele vor continua.
Miercuri, 13 decembrie, COTAR a renunțat la protestul care deja era anunțat, în contextul funeraliilor regale, dar și pentru a aștepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să-și ducă la îndeplinire promisiunea pe care ne-a făcut-o, la întâlnirea la care ne-a convocat înainte de mitingul anunțat.
Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, a declarat: “Astăzi am aflat, din surse sigure, că mâine (miercuri, n.r.) nu se va discuta ordonanța pentru modificarea legislativă, astfel încât să fie eliminată pirateria și să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe și-a luat angajamentul ferm că la ședința de Guvern din data de 20 decembrie sa fie promovată Ordonanța de Urgență care să elimine sintagma “în mod repetat” din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar și pentru a eradica actvitatea neautorizată și nelicențiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car și prin curse regulate sau ocazionanle.
Așteptăm de mai mulți ani această OUG care să oprească pirateria și activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale.
Această OUG trebuie să elimine în primul rând sintagama “în mod repetat” din legea 38/2003, introdusă în anul 2015, astfel încât să facă imposibilă activitatea organelor de control care ar vrea să aplice legile.
Prin introduerea acestei sintagme, organele de control sunt obligate să demonstreze mai întâi caracterul repetat al contravenției, înainte de a lua măsurile legale împotriva celor care fac transport de persoane neautorizat și nelicențiat”.
Protestul a fost anunțat în contextul în care transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse concurenței neloiale cu sprijinul autorităților statului, care au tolerat pirateria și entitati care au funcționat fără să respecte legile.
În România sunt 110.000 de transportatori, însemnând cei care fac transport în regim de taxi și închiriere, precum și cei care au investit în transporturile de persoane care au curse regulate, ocazionale. Toți acești transportatori sunt piratați zi de zi de către cei care fac concurență neloială și fraudă fiscală, venituri ilicite”.
Restricții auto până la ora 21.00
În Piaţa Victoriei nu se circulă începând cu ora 07.00, dar nici pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.
La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.
Circulaţia în Piaţa Victoriei a fost resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.