UPDATE: OUG 97 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 678 din 15 iulie. (Documentul, la finalul articolului)
Guvernul a modificat, în 11 iulie, recent adoptata Ordonanță de urgență (OUG) nr. 84, prin care șoferii riscau să rămână fără permis auto mai multe luni, dacă refuzau testarea antidrog în trafic și cereau analize de laborator la Institutul Național de Medicină Legală, care elibera însă târziu rezultatele.
Modificarea de acum prevede că în maxim 72 de ore trebuie dat rezultatul testelor de laborator; în caz contrar, permisul auto va fi restituit posesorului.
UPDATE: Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului, că o altă modificare vizează faptul că analize se vor efectua exclusiv de către instituţiile de medicină legală.
„Anterior, în varianta ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaţionale”, a declarat Predoiu.
Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat, la începutul ședinței Guvernului, pe ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, inițiatorul OUG 84, spunând că a „pus căruța înaintea cailor”.
„Așa cum am anunțat, modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră: mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerul de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc! Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești. Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență. Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune căruța înaintea cailor”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Iată și precizările Executivului:
„Guvernul a adus o serie de clarificări cu privire la situația șoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive ca urmare a testării, precum și a celor care refuză testarea.
Noua legislație urmărește să asigure echilibrul între scopul legislației rutiere – de a proteja viața și sănătatea – și nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor situații așa cum sunt cele pe care le-am menționat.
Astfel, pentru reducerea timpilor de așteptare, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive.
Aplicarea acestor reglementări va fi atent monitorizată. Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore.
Șoferii își vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge.
De asemenea, un șofer își poate primi înapoi carnetul și în cazul în care instituțiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.
Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții, precum și pentru stabilirea normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, Guvernul va aproba o Hotărâre.
Proiectul de hotărâre va fi inițiat în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.
Până la intrarea în vigoare a acestei Hotărâri, se aplică, în continuare, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.
Persoanele ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute, ca urmare a refuzului de a fi testate cu aparate drug test sau etilotest sau ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, beneficiază de termenul de 72 de ore.
Aceste prevederi se aplică și șoferilor care au refuzat testarea sau au fost testați cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, în perioada scursă de la intrarea în vigoare a OUG 84 până în prezent, iar termenul de 72 de ore curge de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe”.