Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat în 2 august, la conferinţa de bilanţ la 6 luni, că instituția pe care o conduce din luna ianuarie a absorbit fonduri europene în valoare de 895 milioane de euro – o performanță în rândul celorlalte ministere.
“Astăzi, la nivelul Ministerului Transporturilor, au fost absorbite, în sensul că au fost autorizate cheltuieli în valoare de 895 milioane de euro. Există contracte sau acte adiţionale de finanţare în valoare de încă 570 de milioane de lei, iar proiectele care se află în diverse stadii de evoluţie se ridică la 11 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o valoare care depăşeşte de două ori suma pe care o avem la dispoziţie din partea Comisiei Europene pentru acest exerciţiu financiar. Nu este de neglijat şi faptul că am reuşit în aceste luni să obţinem acordul finanţatorilor europeni ca să supracontractăm lucrări până la o valoare de 300%”, a precizat Lucian Şova.
Ministrul Transporturilor a insistat pe importanţa acestui lucru, având în vedere viteza redusă cu care s-au implementat proiectele în perioada trecută:
“Acest lucru este extrem de benefic, având în vedere viteza redusă cu care s-au implementat proiectele în perioada trecută. Ne dorim să avem cât mai multe proiecte contractate, a căror execuţie să înceapă şi, pe de o parte cât mai mult din ceea ce propunem să construim să şi realizăm. Pe de altă parte, acest grad de absorbţie are o semnificaţie deosebită nu numai din perspectiva finanţării proiectelor, cât şi pentru faptul că pe orizontală va produce efecte pozitive la nivelul bugetului de stat”.
Printre proiectele aprobate de Comisia Europeană se numără: finanţare de peste 240 milioane de euro pentru autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, proiectul de modernizare a căii ferate Radna – Gurasada – Simeria (1,7 miliarde de euro), la care au început lucrările, proiectul major privind modernizarea drumului naţional 73 Piteşti – Câmpulung – Braşov, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro, proiectul major privind modernizarea ecluzelor pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, valoare totală de aproximativ 546 milioane de lei.
HG pentru flexibilizarea mecanismului de recepție a lucrărilor
Totodată, ministrul Transporturilor a anunțat că a promovat un proiect de Hotărâre de Guvern care se modifice actul normativ privind recepția lucrărilor din infrastructura de transport:
“Am evaluat, am discutat şi am concluzionat cu privire la câteva aspecte legate de ceea ce trebuie să facem pentru optimizarea activităţilor de recepţie la lucrări de infrastructură de transport, lucrări de infrastructură de importanţă naţională. Am promovat un proiect de Hotărâre de Guvern – a fost avizat şi a ieşit din Ministerul Transporturilor, se află la avizare la Ministerul Dezvoltării – care va amenda HG în vigoare care reglementează activităţile de recepţie la astfel de lucrări. Am flexibilizat pe de o parte acest mecanism, pe de altă parte am avut în vedere conservarea a tot ceea ce înseamnă lucrări, ceea ce înseamnă responsabilităţi care trebuie îndeplinite înainte şi de efectuarea unei recepţii, fie ea chiar şi parţială”.
Ordin comun cu ANAP
De asemenea, Lucian Șova a fost emis un Ordin comun cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru stabilirea de termene şi responsabilităţi precise în activitatea comisiilor de evaluare a ofertelor:
“Un alt aspect considerat deficitar la nivelul implementării proiectelor de infrastructură este cel legat de termenele prea lungi, uneori exagerat de lungi chiar, privind evaluarea documentaţiilor pentru licitaţii. Am promovat şi am scos din Ministerul Transporturilor – este la avizare şi la ANAP – un ordin comun al ministrului Transporturilor şi preşedintelui ANAP, care reglementează termene clare şi responsabilităţi precise privind activitatea comisiilor de evaluare a ofertelor. Apreciez că ceea ce s-a întâmplat până acum legat de faptul că aceste comisii de evaluare au fost salarizate separat, au fost salarizate mai bine, de fapt a fost mai degrabă un obstacol în calea eficienţei lor. Acum am imaginat un mecanism care să aducă nu numai avantaje materiale – de altfel corect a fi date celor care fac aceste activităţi, având în vedere responsabilitatea – cât şi responsabilizarea membrilor din comisiile de evaluare cu privire la termenele în care o documentaţie de licitaţie este evaluată”.
Critici de la CE
Ministrul a arătat că a primit critici din partea Comisiei Europene pentru termenele “exagerat de mari în evaluarea unor documentaţii:
“Dau un exemplu: proiectul pe CEF pe cale ferată Braşov – Apaţa – Caţa – Sighişoara care a fost în lucru aproape un an – zece luni – dar care până la urmă s-a finalizat. Avem declarat un câştigător şi la acest proiect foarte important. Desigur că există şi un contestatar cel puţin, dar, în măsura în care aceste termene de evaluare a documentaţiilor de licitaţie ar fi mai scurte, toată viaţa proiectului ar fi mai dinamică”.
Calea ferată Gara de Nord – Aeroport Otopeni, gata până în 2020
Lucian Șova a dat asigurări că linia ferată Gara de Nord – Aeroportul Otopeni va fi finalizată până la Campionatul European din 2020, astfel încât suporterii să poată avea acces mai faci cu trenul: „Tren vom avea cu siguranţă; metrou, foarte probabil nu. A fost găsită soluţia – deocamdată, la nivel informal – de a se devia de la linia ferată Bucureşti-Otopeni, cu supratraversarea DN1 şi apoi continuarea liniei, pe piloni, până la etajul 1 al terminalului de pasageri din Aeroportul Otopeni. Studiul de fezabilitate va fi gata peste două luni, şi le-am sugerat celor de la CFR SA să construiască partea de linie ferată în regie proprie (iar pasajul să fie scos la licitaţie), astfel încât înainte de Campionatul European să existe această legătură pe calea ferată. Va fi totul gata înainte de 2020, cu siguranţă”.
Ministrul Transporturilor a precizat că a ales varianta liniei ferate deoarece „există o cerinţă a UEFA ca de la aeroport spre oraş să fie asigurată şi o a doua cale de transport, pe lângă cea rutieră”. „Nu pierd nicio zi să le atrag atenţia celor de la CFR SA că trebuie să se grăbească; ar fi puţin spus nescuzabil să fim scoşi din joc din cauza neîndeplinirii acelei condiţionalităţi UEFA. Varianta aceasta cu linia ferată este posibil de terminat în timp util, dar la varianta metrou niciun inginer nu ar putea garanta că ar putea fi gata într-un an şi jumătate lucrări de o asemenea complexitate”, a mai spus Lucian Şova.
CFR a semnat în 19 iulie contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Otopeni.