„Au început testele de rezistenţă la Podul Suspendat de la Brăila”, a anunțat, în 12 iunie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Aceste teste statice şi dinamice reprezintă un pas important pentru procedurile necesare recepţiei şi deschiderii circulaţiei pe pod. După ce va fi dat în folosinţă, Podul va asigura prima legătură rutieră între Brăila şi Tulcea şi va creşte atât potenţialul economic în zona Dobrogea cât şi în Zona Liberă Brăila”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a precizat, la rândul său pe Facebook, cantitățile masive de materiale de construcții utilizate de antreprenor,
Astfel, s-au montat 81.000 de kilometri de fir de oţel, fiecare cablu are 60 cm în diametru şi susţine tablierul metalic cu ajutorul tiranţilor, iar greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 de tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone.
Valoarea contractului, finanţat prin POIM, este de 2,375 miliarde de lei, cu TVA.
Podul suspendat are lungime de 1974,3 m, drumul principal (Brăila-Jijila) are 19,095 km, iar drumul de legătură cu DN22 (Smârdan-Măcin) are 4,328 km.
Valoarea iniţială a contractului a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, în 2018, dar a fost majorată de CNAIR, prin 4 acte adiționale, la aproape 3,5 miliarde de lei, sumă din care 1,7 miliarde reprezintă fonduri externe nerambursabile. Constructorul este Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure System Co. Ltd.