Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în 2 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, că va avea o discuție cu omologul său maghiar în care va propune ca pe la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II să treacă doar transportul de marfă.
Restul persoanelor care trec vama urmează să fie orientate spre alte puncte de trecere a frontierei. Ministrul Vela a mai spus că, în următoarea ordonanță militară, va fi simplificată declarația pe propria răspundere pentru șoferii străini. Premierul Ludovic Orban i-a replicat că „în primul rând trebuie simplificată pentru șoferii români”.
Ministrul Vela: „Avem câteva propuneri pe care, dacă îmi permiteți, doresc să vi le fac. Pentru varianta Nădlac II, la ora 18:00, o să am o convorbire cu ministrul de interne din Ungaria, astfel încât să separăm traficul de marfă de pe culoarul verde și autoturismele să le reorientăm spre alte puncte de trecere a frontierei, fie Nădlac I sau ceea ce optează partea maghiară, în sensul în care vom elibera din punctul de trecere Nădlac II, rezervat strict pentru marfă. În același timp, cred că ar fi binevenită o ordonanță militară prin care să eliminăm completarea chestionarelor, a declarațiilor de către șoferii străini, pentru a elibera zona și a fluidiza traficul, impunând în ordonanță un timp maxim pe care o să îl discut, îl convenim împreună și după aceea o să vi-l comunicăm, cu privire la tranzitul teritoriului românesc de către camioanele care trec spre Bulgaria și Turcia. Așadar, nu mai completează chestionarul, semnează doar declarația că în 48 de ore părăsesc România, cu amendamentul că se opresc doar în stațiile de benzină și parcările impuse prin acel coridor verde de către Ministerul Transporturilor”.
Ludovic Orban: „Mi se pare o idee bună de a separa transportul de marfă de transportur rutier. Purtaţi negocieri cu partenerii maghiari. De asemenea, e adevărat că trebuie simplificată și pentru șoferii străini, dar cred că declarația trebuie simplificată și pentru șoferii români și trebuie scoase anumite lucruri din declarație, de exemplu, obligația de a se duce pe cel mai scurt drum la locul de izolare, pentru că întâi șoferul se duce să descarce marfa, dacă vine cu marfa, or, chestiunea asta trebuie clarificată, dar le discutăm în detaliu. Important este să dăm un semnal către toți transportatorii de marfă, către toți șoferii, că noi avem ca obiectiv asigurarea în condiții normale a transportului de marfă și că nu punem opreliști, care să creeze probleme. Gândiți-vă că aprovizionarea pieței din România cu foarte multe produse, inclusiv produse de primă necesitate, este în mare măsură dependentă de acest transport de marfă și, de asemenea, activitatea economică a foarte multor companii din România, din cauza interdependențelor care există cu foarte multe companii la nivel european, este legată de asigurarea fluenței transportului de marfă, or aici trebuie să luăm decizii care să ajute economia, să ajute companiile să funcționeze normal”.
Amintim că o petiție online gestionată de Kefren Expres, reprezentând inițiativa mai multor companii de transport precum și a unor lideri de asociații din domeniu, invită transportatorii să se pronunțe pentru susținerea completării în două exemplare a Declarației DSP (una să ajungă la dispoziția companiei de transport), la intrarea în țară, sau folosirea unei declarații-tip specifice transportului de marfă.