Warehouses De Pauw (WDP) anunță rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru din 2024: rata de ocupare a spațiilor WDP a fost de 98,4% iar aproximativ 200 de milioane de euro din active care generează direct venituri au fost acumulate în bilanț, la un randament de 9,1%, în timp ce investițiile contabilizează 500 de milioane de euro.
De asemenea, clusterele WDP din București, Craiova și Timișoara au fost optimizate, având o suprafață combinată de peste 220.000 mp. WDP a achiziționat un cluster urban de logistică din București, cu o suprafață de aprox. 110.000 mp.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Joost Uwents, CEO WDP: „Noul plan de creștere #BLEND2027 a fost demarat cu încredere. Investițiile noastre vin cu randamente solide care susțin ambițiile noastre de câștig până în 2027 și, în plus, continuăm să ne extindem prezența în Franța. Mai mult, punem din nou în practică strategia noastră disciplinată de a strânge capital și de a-l folosi eficient. Într-adevăr, acest start prosper este posibil doar datorită bazei noastre solide de finanțare.”
- Creștere puternică a câștigurilor: EPRA Earnings (Veniturile EPRA) pentru T1 2024 au crescut cu 15,3% față de anul trecut, ajungând la 72,3 milioane de euro, și cu 7% comparativ cu 2023, până la 0,33 euro pe acțiune. Această creștere a fost determinată în mare parte de creșterea organică a chiriilor cu 3,5%, dar și de impactul proiectelor preînchiriate și achizițiilor, combinate cu un cost foarte scăzut de finanțare (1,7% pentru T1 2024), în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor.
- Rată ridicată de ocupare și dinamică sănătoasă a pieței: cu 98,4% la 31 martie 2024, gradul de ocupare rămâne la un nivel ridicat (98,5% la sfârșitul lui 2023). Într-un mediu în care există o presiune tot mai mare asupra chiriilor de pe piață, WDP a putut să revizuiască 100.000 mp GLA de contracte și să obțină o creștere medie a chiriei de +15%. În prezent, potențialul de reevaluare a portofoliului existent este de aproximativ 13%.
- Reevaluare minoră a portofoliului: +26 milioane de euro (creștere de 0,4% de la trimestru la trimestru), în principal pe baza stabilității portofoliului existent și a câștigurilor de capital nerealizate pe proiecte și achiziții recente. Randamentul inițial net EPRA este de 5,3%.
- Robustețe financiară, în ciuda climatului volatil cauzat de dobânzi: bilanțul financiar rămâne puternic, raportul împrumut-valoare fiind de 34,4% la 31 martie 2024 (33,7% la sfârșitul lui 2023), iar raportul datorie netă-EBITDA (ajustată) fiind de 6,6x (6,4x la sfârșitul lui 2023). Rata de acoperire a dobânzii a fost întărită la 7,3x (6,6x la sfârșitul lui 2023), cu datorii complet acoperite. WDP se bazează în continuare pe o lichiditate amplă, cu aproximativ 1,9 miliarde de euro în linii de credit neutilizate.
- Noi ambiții de creștere: în T1 2024, aproximativ 200 milioane de euro din active care generează direct venituri (achiziții, finalizări de proiecte) au fost acumulate în bilanț, la un randament de 9,1%, iar investițiile contabilizează 500 milioane de euro.
- Noul plan de creștere #BLEND2027: prin acest plan de patru ani (2024-2027), WDP intenționează să continue creșterea veniturilor combinând mai mulți factori în mai multe piețe (geografice) și vizează un volum total de investiții de 1,5 miliarde de euro (500 de milioane de euro pe an, cu impact pe tot anul în 2027). Pe baza acestui plan, WDP își propune venituri EPRA pe acțiune de 1,7 euro în 2027, o creștere anuală subiacentă de 6%. Poziția financiară puternică actuală, combinată cu veniturile reținute așteptate și dividendul opțional, asigură că WDP are fonduri suficiente pentru a finanța acest plan.
- Perspective pentru 2024: Confirmarea câștigului EPRA pe acțiune estimat pentru 2024 de 1,47 euro, în creștere cu 5% față de 1,4 euro în 2023. Aceste prognoze se bazează pe informațiile și situația actuală și în absența unor circumstanțe neprevăzute, în contextul unui climat macroeconomic și geopolitic volatil.
Puncte-cheie pentru România
- Investiție într-un cluster urban din București: achiziția unui cluster urban de logistică cu randament ridicat în București, ce are o suprafață de aproximativ 110.000 m², cuprinde un total de 37 de pavilioane, în care își desfășoară activitatea peste 400 de comercianți. Locația are acces direct la drumul de centură existent și nou al Bucureștiului, făcându-l ideal pentru aprovizionarea eficientă a comercianților cu amănuntul din Capitală și din regiunea de sud-est a României.
- Achiziții identificate în primul trimestru din 2024: Ariceștii Rahtivani – vânzare și reînchiriere a locației existente companiei cu expertiză în industria automotive, Federal Mogul. Spațiul are o suprafață construită de peste 19.000 mp. Federal Mogul are un angajament de închiriere pe 20 de ani.
- Optimizarea clusterelor existente: Clusterele WDP din București, Craiova și Timișoara au fost optimizate, având o suprafață combinată de peste 220.000 mp.
- Proiecte identificate în cursul primului trimestru al anului 2024: Locația existentă de la Baia Mare va fi extinsă cu un depozit construit la cerere, controlat termic, pentru Maravet, o companie specializată în produse de sănătate pentru animale, care are în spate un contract de închiriere pe 15 ani. Noul depozit va avea o suprafață de peste 11.000 mp cu finalizarea estimată în primul trimestru al anului 2025. Această locație are, de asemenea, spațiu pentru dezvoltări viitoare.
- WDP și IFC, membru al Grupului Băncii Mondiale, au încheiat un nou pachet de finanțare de aproximativ 300 de milioane de euro. Această finanțare reprezintă un împrumut „verde”, cu un termen de până la 8 ani, care va fi folosit exclusiv pentru a finanța noi proiecte de construcție logistică în România. Au fost selectați doi indicatori cheie de performanță care se concentrează pe certificarea clădirilor „verzi” și capacitatea solară instalată în portofoliul din România. Aceasta finanțare este aliniată cu strategia de sustenabilitate a grupului.
Despre WDP
WDP dezvoltă și investește în proprietăți imobiliare logistice (depozite și birouri). Portofoliul imobiliar al WDP se situează la aproximativ 7 milioane mp. Acest portofoliu internațional de clădiri pentru industrie ușoară și logistică este repartizat pe aproximativ 300 de amplasamente în centre logistice de primă mână pentru depozitare și distribuție din Belgia, Franța, Țările de Jos, Luxemburg, Germania și România.
Despre WDP Romania
WDP România are o prezență puternică pe piața locală, cu un portofoliu de aproape 1,7 milioane mp. Parcurile industriale ale companiei sunt amplasate în întreaga țară, în toate zonele urbane importante – București, Timișoara, Pitești, Arad, Cluj, Brașov, Sibiu, Brăila, Deva, Constanța, Râmnicu Vâlcea și Ploiești. WDP România este lider de piață în dezvoltarea de facilități built-to-suit și în oferirea de soluții personalizate pentru companii din diverse domenii, cum ar fi producție, retail, farmaceutic sau logistică.