Zeci de zboruri au fost anulate sau au întârzieri, marți, pe aeroporturile din țară – cele mai multe fiind la Otopeni, controlorii din Bulgaria și Serbia preluând dirijarea aeronavelor.
Greva generală a controlorilor de trafic de la ROMATSA a fost declanșată la ora 9.00, așa cum fusese stabilită de sindicaliști. Aceștia se războiesc acum în instanță cu Ministerul Transporturilor, care a contestat greva.
UPDATE ora 12.30: Greva a fost suspendată, după ce sindicaliștii și ministrul Transporturilor au încheiat un acord în acest sens.
UPDATE ora 12.00: În timp ce ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că a căzut la un acord cu reprezentanții controlorilor de trafic și că aceștia au decis să nu țină greva mai mult de două ore, sindicaliștii neagă acest lucru.
“Am avut o discuție cu dl Gabriel Tudorache (liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR) și în acest sens va fi semnată o convenție”, a spus Cuc, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Cu toate acestea, greva continuă. În instanță, contestația ministrului va fi judecată la ora 13.30.
Pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, unde se înregistrează zilnic, în medie, 320 de aterizări și decolări, au fost anulate primele 6 zboruri: 5 ale companiei Ryan Air, spre și dinspre Roma și Berlin, și unul dinspre Timișoara.
La rândul său, compania Blue Air precizează pe pagina proprie de Facebook că deocamdată sunt afectate 3 zboruri: Roma — București, Hamburg — București și Florența — București. Acestea au restricții de decolare de peste 3 ore. “Nu putem previziona dacă aceste restricții se vor păstra sau reduce, prin urmare rugăm pasagerii Blue Air să se prezinte la aeroport la ora prevăzută pentru decolare”, se spune în mesajul companiei.
Practic, toate cursele care trebuiau să decoleze sau să aterizeze după ora 9:00, momentul începerii grevei, au fost afectate. “Este adevărat că unele dintre ele sunt afectate foarte puțin sau deloc – au fost și curse care au decolat la timp, dar sunt și curse care vor ateriza cu întârzieri de până la 30 de minute. Sunt și curse care vor decola cu întârzieri de până la două ore și aici vorbesc strict de intervalul 9:00 – 11:00”, a precizat directorul de comunicare al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Valentin Iordache.
Recomandarea către pasageri este să vină la timp pentru îmbarcare, în cazul în care compania aeriană nu le-a comunicat altceva.
“În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiți în zona de îmbarcare, să se poată îmbarca și să poată decola, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. Există și posibilitatea ca unele curse, așa cum s-a întâmplat de altfel cu șase curse în această dimineață — trei pe sosire, trei pe plecare — ale unei companii low-cost (Ryan Air – n. r.) să fie anulate. Până în acest moment nu avem alte anulări și foarte important este ca pasagerii să țină permanent legătura cu compania aeriană, pentru că primele informații de acolo le primesc. Și noi primim, la rândul nostru, aceste informații, iar în timp relativ scurt încercăm să le facem cunoscute pasagerilor prin intermediul ghișeelor de informații, inclusiv telefonic. Dar, fiind o perioadă de grevă și fiind foarte solicitate liniile telefonice, există riscul ca să nu poată primi aceste informații”, a spus Iordache.
Ministrul Cuc: Am deschis planul de performanță, așteptăm datele de la ROMATSA
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, îi acuză pe greviști că le strică vacanța de Rusalii pasagerilor și susține că a făcut tot posibilul ca protestul să nu aibă loc. “Noi ne-am ținut de calendar: în urma grevei de avertisment (din 12 mai – n.r.), am semnat scrisoarea de deschidere a planului de performanță, urmând ca eu să îl înaintez Comisiei Europene după ce ROMATSA va veni mâine cu datele. Dacă mâine va veni documentul, îl voi trimite. Ei (sindicaliștii – n.r.) m-au informat că planul nu a fost întocmit bine în 2015, dar lucrurile puteau fi preîntâmpinate încă de anul trecut. Nu vreau să dau vina pe greaua moștenire, dar ei nu au făcut nimic. Cea de-a doua revendicare: modificări legislative, a Ordonanței de Guvern nr. 46; lucrăm la ele”, a declarat ministrul, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
În rest, conducerea ROMATSA și Ministerul Transporturilor nu au comunicat nimic despre negocierile cu sindicaliștii.
Ministerul Transporturilor a contestat greva în instanţă, dar avocatul sindicaliştilor a obţinut o amânare a termenului pentru câteva ore, astfel că în continuare foarte multe zboruri sunt afectate.
Luni, după negocieri, Răzvan Cuc a asigurat că ROMATSA nu se află în pericol să intre în faliment. El anunţat că a trimis dela la Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanță. Totodată, el va trimite Corpului de control la ROMATSA.
„S-a lansat o idee care aş spune că este un pic falsă. Sub nici o formă, ca ministru, să se întâmple acest lucru cu o companie din subordinea Ministerului. Am discutat planul de performanţă şi modificarea ordonanţei de guvern 46. Ţinând cont că e vorba de nişte modificări de amploare, care presupun o perioadă de timp, am convenit să stabilim un calendar pe care să îl implementăm în perioada următoare. În cursul săptămânii trecute, noi am trimis la Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanţă, astfel încât toate costurile şi toate modificările care apar în acest plan să fi luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al ROMATSA”, a precizat Cuc.
Ministrul Transporturilor s-a declarat „convins” că greva controlorilor de trafic aerian – anunţată pentru marţi dimineaţa, la ora 9.00 – va dura „destul de puţin”. „Sub nicio formă nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică. Domnul director de la autoritatea aeronautică a efectuat un audit vineri şi m-a informat că nu există nicio neconformitate pe partea de siguranţă. Aceste lucruri puteau fi rezolvate încă din 2016, fiind aduse la cunostinţa miniştrilor din acea perioadă”.