Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a prezentat, miercuri, bilanţul incendiului produs marţi la blocul din Confort City: au fost afectate 640 de persoane – 120 de la mansardă şi 520 de la etajele inferioare -, 24 de apartamente aflate la mansardă au fost distruse aproape în totalitate -, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune de 10-30%. Construcţia, cu o suprafaţă de 1.850 mp, este formată din două blocuri lipite unul de celălalt, fiecare cu două scări şi cu un total de 288 de locuinţe. Complexul Confort City este deţinut de fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă (primarul Sectorului 3) şi este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente. Dezvoltatorul a anunţat că pune la dispoziţia persoanelor afectate de incendiu apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spaţii, până la refacerea locuinţelor proprii.
Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune într-o proporţie mult mai mică, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului. Practic, au pereţii uzi şi înnegriţi de fum.
Potrivit IGSU, a fost afectată şi izolaţia de polistiren a imobilului, pe o suprafaţă de 5%.
În timpul intervenţiei, 11 persoane au acuzat atacuri de panică, iar 3 pompieri militari, uşor intoxicaţi cu fum, au necesitat transportul la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a primi oxigen.
200 de pompieri şi 57 de mijloace de intervenţie
La stingerea incendiului au participat, în total, aproximativ 200 de pompieri militari, care au acţionat cu 57 de mijloace de intervenţie, timp de 12 ore, în regim de continuitate, până miercuri dimineaţă, în jurul orei 2.00.
Astfel, au intervenit 31 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 10 autospeciale pentru lucru la înălţime, 4 ambulanţe SMURD, 5 autospeciale de descarcerare, 3 motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă), 6 autocamioane de intervenţie (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) şi maşina medicului de urgenţă, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Floreasca.
Cele 10 autospeciale pentru lucru la înălţime au fost dislocate de la unităţi aflate la distanţe cuprinse între 8 şi 25 km faţă de locul intervenţiei.
Apă din Dâmboviţa
Potrivit IGSU, intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat, au mai spus cei de la IGSU.
“Pompierii militari au intervenit la incendiu folosind apă din rezerva proprie, din râul Dâmboviţa şi de la un agent comercial”, a precizat, marţi, IGSU.
O comisie formată din specialişti de la ISU Bucureşti şi ISU Ilfov, alături de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele probabile ale producerii incendiului.
Zeci de locatari cer apartamente în alt bloc
Zeci de locatari ai blocului afectat de incendiu vor să ceară dezvoltatorului imobiliar să le restituite sumele plătite pentru locuinţe sau să le dea apartamente în alt imobil.
Din motive de siguranţă, ei nu sunt de acord să locuiască în continuare în blocul afectat de incendiu, chiar dacă acesta va fi reabilitat.
De altfel, oricât s-ar repara, mirosul de fum nu va mai ieşi niciodată din pereţi.
Magda SEVERIN