Căldura mai scumpă cu 10% în Bucureşti. Oprescu arată cu degetul spre Guvern

Bucureştenii vor plăti cu 10,2% mai mult la încălzire în 2015, dar numai de la sfârşitul iernii. Primarul Sorin Oprescu susţine că nu a aprobat scumpirea operată în decembrie de Guvern, prin ANRE, şi promite să o acopere din subvenţia alocată de la bugetul municipalităţii către RADET. Din aprilie însă, cei care utilizează agent termic în sistem centralizat vor suporta din propriile buzunare creşterea de la 168,8 de lei la 186 de lei a preţului gigacaloriei. 

“Până se face cald afară (vom asigura subvenția – n.r.), după care vom trece la ceea ce înseamnă investiții făcute direct în CET-uri și în rețeaua de distribuție, în așa fel încât iarna lui 2015 – 2016 să nu ne prindă în această postură în care multe structuri ale statului se joacă cu noi și nu fac altceva decât să mărească prețul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupați de încălzirea populației”, a declarat astăzi Sorin Oprescu.

El a reclamat că “pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET București a primit de la SC Electrocentrale București SA (ELCEN) o înștiințare legată de majorarea tarifului de producție a energiei termice de la 1 ianuarie 2015”.

“Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creștere de cost a producției de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus. RADET anunța că nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului București (PMB) nu a fost nici consultată și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată și arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și îndreptată împotriva cetățeanului”, a adăugat Oprescu.

120 mil euro/an subvenţie, tot din buzunarele contribuabililor

“Deşi PMB, în încercarea de a crea o protecţie a nivelului de trai al populaţiei, subvenţionează peste 50% din costul total al gigacaloriei, autorităţi ale statului nu colaborează, nu fundamentează costurile, se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populaţiei nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonaţi la sistemul centralizat de încalzire, exact în perioada în care frigul determină costuri mari ale facturilor la întreţinere”, a clamat edilul Capitalei.

După această disculpare, el a prezentat cifrele reprezentând subvenţiile alocate RADET în anii trecuţi din bugetul Primăriei Capitalei: circa 120 de milioane de euro/an. Nu a spus însă că banii provin tot de la bucureşteni, indirect, prin taxele şi impozitele locale pe care le achită, iar o parte de la ceilalţi români, prin bugetul de stat.

Astfel, subvenţia a fost:

– în 2011 de 561,4 mil lei

– în 2012 de 526,8 mil lei

– în 2013 de 487 mil lei

– în 2014 de 552 de mil lei.

Fifty-fifty

Oprescu a precizat că din suma aprobată de CGMB pentru anul trecut, “Primăria Municipiului București a plătit până acum 466,6 de milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei aprobați de Guvern exclusiv pentru plata combustibilului (gaze naturale)”.

“În 2014, preţul gigacaloriei a fost în Bucureşti de 341 de lei, din care populaţia a plătit aproximativ 170 de lei iar PMB a suportat, prin subvenție de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei”, a mai spus el.

Un plus de 16 mil euro anul acesta

“Populația Bucureștiului consumă anual circa 4,2 milioane de Gcal. Pentru ca PMB să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN și aprobată de ANRE astfel încât populația să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenție de 72,433 milioane de lei, adică de peste 16 milioane de euro”, a afirmat Oprescu.

În opinia sa, este un efort financiar care, din caza restricțiilor impuse de Ministerul de Finanțe, nu mai poate fi suportat.

Privatizarea RADET, pe tapet

Oprescu susţine că “aceasta obligă la reorganizarea și restructurarea RADET și la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală de producție și distribuție, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET)”.

“Numai așa prețul energiei termice poate fi ținut sub control, la nivelul suportabilității populației. Asta înseamnă adevărata protecţie socială!”, a insistat edilul Capitalei.

El a acuzat că “restructurarea RADET, iniţiată în urmă cu 6 ani, este şi astăzi încetinită din cauza rezistenţei unora la schimbare, întârziind, implicit, unificarea celor două entităţi responsabile de asigurarea energiei termice în sistem centralizat”.

Abonaţii, cât populaţia celor mai mai 4 oraşe

Într-adevăr, Capitala este printre puţinele oraşe din ţară unde consumatorii din sistemul centralizat de termoficare plătesc la jumătate energia termică.

E drept însă că cei 1,4 milioane de abonaţi la RADET Bucureşti (aflată în subordinea CGMB) însumează cât toată populaţia primelor 4 mari reşedinţe de judeţ (potrivit ultimului recensământ): Timişoara (319.000 locuitori), Constanţa (429.000 loc.), Cluj-Napoca (324.000 loc) şi Iaşului (290.000 loc.).

Locuitorii fiecăruia dintre aceste oraşe abia ating numărul celor dintr-un singur sector din Bucureşti. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.