COTAR cere demiterea „urgentă” a lui Bogdan Chirițoiu de la conducerea Consiliului Concurenței

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere demiterea „de urgență” a președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pentru „favorizarea evidentă a asiguratorilor, în defavoarea celor care plătesc polițele RCA obligatorii”.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Totodată, reprezentanții confederației solicită Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) să își exprime public poziția cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului de modificare a legii RCA, în condițiile în care autoritatea a propus eliminarea plafonării cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări, dar acum observăm că acestora nu le mai ajung profiturile și vor tot mai mult. 

„După ce ne-am luptat, ani la rând, pentru a stabiliza piața asigurărilor RCA, vedem că e posibil să ne întoarcem de unde am plecat, pentru că asiguratorii, prin diverși parlamentari, încearcă din nou să-și impună punctul de vedere în piață, în detrimentul consumatorului care este obligat prin lege să cumpere polița RCA. S-a lansat deja ideea plafonării sumelor acordate pentru reparații, în condițiile în care asiguratorul poate primi oricât. Dacă vor plafonare la reparați, de ce să nu plafonăm și polițele, cât timp acestea sunt obligatorii, nu facultative? Încă o dată vedem cum domnul Bogdan Chirițoiu dezechilibrează, cu bună știință, această piață, deși ar trebui să fie garantul echilibrului între parteneri. Cerem demiterea de urgență a lui Bogdan Chirițoiu, în urma declarațiilor publice pe care le-a făcut în sprijinul asiguratorilor și în detrimentul  celor care sunt obligați prin lege să cumpere polița RCA”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Declarațiile publice făcute de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și proiectul de modificare a Legii 132/2017 cu privire la plafonarea tarifelor practicate de service-urile auto arată că se dorește o dezechilibrare gravă  a pieței asigurărilor, reclamă reprezentanții COTAR.

Iată și celelalte precizări, în comunicatul transmis redacției:

„COTAR cere retragerea de urgență a proiectului de modificare a Legii 132/2017 publicat pe site-ul Senatului României, inițiat de deputatul Marius Bota, deoarece acest proiect afectează profund interesele transportatorilor, ale tuturor posesorilor de autovehicule și ale întregii industrii, care însumează peste 7.000.000 de plătitori de polițe RCA, obligatorii prin lege. Acest proiect de modificare legislativă încalcă, de asemenea, prevederile Constituției României, ale Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, fiind și în contradicție cu dispozițiile Legii Concurenței. 

Dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma propusă de inițiatori, transportatorii și toți ceilalți posesori de autovehicule vor fi nevoiți să plătească din buzunarul propriu foarte mulți bani pentru a acoperi diferențele dintre costurile de reparație sau închiriere și despăgubirile subevaluate care vor fi plătite de societățile de asigurări pe baza propriilor calcule. Foarte grav este faptul că motivarea proiectului de modificare legislativă se bazează pe un fals – respectiv analiza din care reiese că au crescut cheltuielile societăților de asigurări. 

Iată de ce nu este adevărat: din ultima raportare a ASF a rezultat că tarifele de referință la primele de asigurare au scăzut cu aproximativ 7%. Având în vedere faptul că aceste tarife de referință iau în calcul rapoartele primite de la societările de asigurări, rezultă că acestea din urmă nu au înregistrat o creștere a cheltuielilor. Dacă cheltuielile asiguratorilor erau mai mari, atunci ar fi trebuit ca și tarifele de referință la prețul polițelor să crească, ceea ce nu s-a întamplat. Din contră, tarifele de referință ale polițelor de asigurare RCA au scăzut. 

În concluzie, COTAR subliniază caracterul profund dăunator al dispozițiilor propuse în proiectul de modificare a legii RCA și face apel, în mod public, pe de-o parte la inițiatori, să retragă urgent acest proiect, iar pe de altă parte, la toate departamentele și instituțiile cu rol de avizare a proiectelor, să nu dea avize favorabile acestui proiect, deoarece încalcă foarte grav Constituția României, Legea Concurenței și Normele Europene. Dacă se dorește destabilizarea industriei și trebuie să ieșim în stradă pentru a ne susține drepturile, o vom face, fiindcă această propunere de lege nu are nicio fundamentare și sigur, în spate stau alte interese ale unor multinaționale”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.