După 10 ani: Reabilitarea şcolilor prin Programul BEI, aproape de final. GALERIE FOTO

Din 102 şcoli, grădiniţe şi licee din Bucureşti cuprinse în Programul de reabilitare finanţat în 2004 printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), primarul general Sorin Oprescu a reuşit să dea gata până în prezent 98 de clădiri şi 25 de săli de sport, urmând ca lucrările la alte două unităţi de învăţământ să fie finalizate până la sfârşitul anului. Multe dintre acestea au fost dotate şi cu cabinete stomatologice, edilul apreciind astăzi, la inspecţia făcută la două dintre şcoli, că este vorba de “un lucru bine făcut”, deşi a admis că „mai sunt de făcut finisări, mici reparaţii acolo unde este cazul, dar nesemnificative”.

“Şcolile au fost consolidate, reabilitate, modernizate şi dotate la standardele anilor pe care îi trăim, 75 având şi cabinete stomatologice. În cadrul aceluiaşi program am construit de la zero 21 de săli de sport şi, datorită economiilor pe care am reuşit să le facem, am mai contractat separat încă 5 săli de sport, acolo unde terenul aferent şcolii a permis şi construirea acestora. Dintre acestea, 2 sunt finalizate, la alte 2 urmează a se face recepţia, iar una este în executie”, a spus Sorin Oprescu, după ce a vizitat Şcoala nr. 93 din Sectorul 4.

Această unitate de învăţământ este formată din trei corpuri de clădire şi o sală de sport nouă. În prezent, lucrările la cele trei clădiri sunt finalizate, iar sala de sport este executată 20%.

Contract de împrumut din 2004

Primarul general a fost şi la Şcoala 109, de pe strada Petre Ţuţea nr. 3, tot din Sectorul 4. Aici, Oprescu a spus că, deşi pe hârtie programul de reabilitare a şcolilor a început în anul 2000, lucrările la această unitate de învăţământ au început efectiv în 2012. El a omis să spună însă că antecesorul său, Adriean Videanu, a organizat licitaţiile şi a finalizat 8 dintre şcoli până în 2008, când a venit Oprescu la conducerea Primăriei Capitalei.

Epopeea proiectului cofinanţat de BEI datează din 2004, de pe vremea primului mandat de primar general al lui Traian Băsescu – semnatarul acordului de împrumut. Cel care i-a succedat în 2006 a început procedurile de licitaţie, însă s-au dovedit destul de greoaie. La aceasta s-a adăugat lipsa de seriozitate a unora dintre firmele câştigătoare, lucru de care s-a lovit şi Sorin Oprescu după 2008.

Concret, firmele câştigătoare ale licitaţiilor abandonau pur şi simplu lucrările în momentul în care ajungeau să vadă ce au de făcut la faţa locului. Între timp, criza economică a pus la punct lucrurile în piaţă. „Afacerea“ s-a dovedit atunci neatrăgătoare pentru constructori, pentru că toţi spuneau că este mult mai dificil să repari şi să consolidezi o clădire decât să o construieşti de la zero.

Proiect „resuscitat” cu noi studii de fezabilitate

Doctorul spunea în 2011 că a „resuscitat“ proiectul, aducându-l pe linia de plutire în doi ani. Pe româneşte, a comandat alte studii de fezasbilitate şi proiecte, în purul stil al autorităţilor nou-venite la putere.

„În 2008 erau 8 şcoli terminate şi 4 începute doar pe hartie. Acum (în ianuarie 2011 – n.r.), avem gata jumătate dintre ele, funcţionale în totalitate. La restul, continuă lucrările. Au fost probleme cu proiectele şi studiile de fezabilitate iniţiale, care au fost făcute superficial. Am fost nevoiţi să refacem o serie de proiecte şi, astfel, au apărut alte întarzieri. Mare parte sunt la capitolul «consolidări», iar unele provin din greşeli de proiectare“, ne declara Sorin Oprescu la vremea respectivă.

oprescu scoala, clasa 1

Acum, proiectul este pe final iar din cele 102 de unităţi de învăţământ au rămas numai 100, deoarece două au fost retrocedate proprietarilor de drept, prin sentinţe judecătoreşti.

“Din cele 100 de şcoli aflate în programul de reabilitare şi modernizare, în 98 de unităţi de învăţământ procesul educaţional se desfăşoară normal, acestea fiind consolidate, reabilitate, modernizate şi date spre folosinţa copiilor din 2008 până în prezent. Elevii bucureşteni beneficiază de condiţii la nivel european, de laboratoare, săli de sport, cabinete medicale complet utilate”, a spus astăzi Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că ultimele două unităţi de învăţământ aflate în execuţie – Şcoala 173 şi Centrul Special nr. 3 – vor fi gata până la sfârşitul acestui an.

oprescu scoala, clasa

“Vreau ca acele 75 de cabinete medicale, stomatologice, care au fost amenjate şi dotate cu echipamente de ultimă generaţie, să deservească comunitatea. Încerc o discuţie cu ministrul Sănătăţii, în aşa fel încât medicii stomatologi în principal să poată să consulte după-amiază şi pe bătrâni, dar şi pe cei care se află în nevoie din cartier, în aşa fel încât copiii să fie primii trataţi dimineaţa la şcoală, apoi cei care trăiesc în jurul acestor şcoli”, a adăugat edilul şef al Capitalei.

oprescu cabinet stomatologic

În ceea ce priveşte sălile de sport, Oprescu a spus că în afara celor 21 construite de la zero, în cadrul programului BEI, au mai fost contractate separat încă 5, acolo unde terenul aferent şcolii a permis acest lucru. Dintre acestea, două sunt finalizate, la alte două urmează să se facă recepţia, iar una este în execuţie.

lucrari sala sport, sala polivalenta

În acest sens, Sorin Oprescu spus că doreşte să discute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti ca toate cele 26 de săli de sport construite de municipalitate să poată fi folosite de tinerii care locuiesc în cartierele respective şi în afara programului şcolar.

Primarul a menţionat că şi bazinul semiolimpic de la Şcoala nr. 311 a fost finalizat.

scoala, clasa

Din cele 102 şcoli cuprinse iniţial în programul de reabilitare cu finanţare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în afara celor 2 retrocedate proprietarilor de drept, 64 sunt şcoli generale, 15 sunt licee, 19 sunt şcoli speciale şi patru sunt grădiniţe.

scoala, clasa 3

La aceste unităţi de învăţământ s-au făcut lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, s-a refăcut termoizolarea, au fost dotate cu reţele noi de date şi voce, cu instalaţii de incendiu şi efracţie, dar şi cu sisteme video în interior şi exterior.

scoala, clasa 2

Totodată, în 35 de şcoli au fost amenajate cantine şi semiinternate, în o sută de unităţi de învăţământ au fost modernizate şi reechipate laboratoarele IT, în timp ce în 86 de unităţi au fost reechipate laboratoarele de fizică, biologie şi chimie.

scoala, clasa 4

Programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului Bucureşti cu Banca Europeană de Investiţii are o valoare de 233,58 milioane de euro, din care 112,2 milioane de euro sunt bani proveniţi prin finanţarea BEI, iar 121,38 milioane de euro, la care se adaugă TVA şi alte taxe, provin din bugetul Capitalei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.