FONDURI EUROPENE. Noi tramvaie și autobuze electrice

Încă o tranșă de vehicule pentru transportul în comun, achiziționată din fonduri europene, a sosit în orașele Timișoara, Brașov, Sibiu și Iași.

Compania poloneză PESA a livrat Primăriei Iași primul tramvai din cele 16 achiziționate prin licitație. Contractul privind achiziționarea celor 16 tramvaie pentru Iași fost semnat, de primarul Mihai Chirica și reprezentanții producătorului polonez PESA, în aprilie 2020, iar valoarea lui este de circa 163 de milioane de lei – aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare vehicul.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica: „Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza și dezvolta transportul public de călători. E un adevărat moment istoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziție de tramvaie noi”, a precizat edilul.

Tramvaiele PESA au o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale. Dotările includ aer condiționat, instalație de încălzire, sistem de supraveghere video interior și exterior, echipament pentru anunțuri vocale exterioare, în stații, pentru persoanele cu dizabilități de vedere, instalație electrică a echipamentelor de ticketing și o instalație de informare a călătorilor atât la interior, cât și la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video 3D.

„Pe țeavă”, la Iași: 16 tramvaie Bozankaya și 44 autobuze electrice

Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya, cu 5 module, lungi de 30 de metri și cu o capacitate de 230 de pasageri, în baza unui contract în valoare de circa 168 de milioane de lei, de 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri, al cărui contract de furnizare este de aproximativ 67 de milioane de lei, precum și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, pentru care se vor aloca aproape 65 de milioane de lei. Astfel, în parcul auto al Companiei de Transport Public Iași vor ajunge 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei.

Minibuze electrice, în Sibiu

Primăria Sibiu a introdus minibuze electrice în transportul public din centrul istoric al municipiului, pentru a încuraja deplasarea cu vehicule ecologice. Pe Linia Verde, au fost create șase stații, cu automate pentru cumpărarea biletelor și afișaje electronice care arată în timp real ora de sosire a următoarelor 3 autobuze. Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat: „Oferim o alternativă nepoluantă, convenabilă ca preț și la îndemână (2 lei călătoria, la fel ca la autobuzele obișnuite – n. r.). Sper ca sibienii și turiștii să își lase mașina în parcările zonale din centru – Piața Teatrului, Cazarma 90 sau Gară”.

56 autobuze electrice Karsan, la Brașov și Timișoara

Producătorul turc Karsan Otomotiv Sanayi VE Ticaret va livra 56 de autobuze electrice în Brașov și Timișoara, pentru modernizarea transportului public de călători și reducerea emisiilor de carbon. În flota de transport public a municipiului Brașov vor intra 12 autobuze electrice articulate KRS 18 EV (Turcia), cu lungimea de circa 18 m, operabile în condiții de șes, fiind prevăzute și patru stații de încărcare rapidă și 12 de încărcare lentă. Valoarea contractului este de 37,8 milioane de lei, fără TVA.

În cazul altui municipiu reședință de județ, Timișoara, vor fi încheiate contracte pentru 44 autobuze electrice cu lungimea de circa 18 m, operabile tot în condiții de șes, 15 stații de încărcare rapidă și 44 de încărcare lentă. Valoarea contractului este de 136,4 milioane de lei, fără TVA.

Primul tramvai Bozankaya în probe, la Timișoara

La Timișoara a fost livrat și se află în probe pe traseu primul tramvai Bozankaya, din cele 21 achiziționate la licitație de către primărie. Noul vehicul tehnologizat respectă standardele UE, este 100% electric, are zero emisii de dioxid de carbon și consum redus de energie. Produs cu ajutorul celor mai avansate tehnologii, tramvaiul poate funcționa și autonom, pe baza unei baterii ce se încarcă direct de la cablurile de alimentare, pe o distanță minimă garantată de 63 de kilometri, dar care poate ajunge până la 70 de kilometri – un record mondial în industria tramvaielor.

Mai mult, vehiculul Bozankaya este un pionier în industria mijloacelor de transport în comun, având o capacitate mare de transport al pasagerilor: 251, dintre care 48 pe locuri și 203 în picioare. Realizat în Ankara, în cel mai nou centru de producție, de 100.000 mp, al consorțiului turco-german Bozankaya-Sileo, tramvaiul are o lungime de 29,99 metri și o lățime de 2,4 metri.

Bozankaya așteaptă și rezultatele altor licitații din țară, pentru livrarea a 49 de tramvaie de 18 metri în patru orașe din România: 9 la Botoșani, câte 10 la Brăila și Galați și 20 la Ploiești.

Aytunç Günay, general manager și președintele boardului Bozankaya: „Schimbarea climatică este evidentă și afectează toate țările lumii. Stă în puterea noastră să folosim tehnologiile pe care le avem la dispoziție, să dezvoltăm altele noi și să depunem un efort comun pentru a asigura sănătatea noastră și a planetei. La Bozankaya, facem eforturi mari în zona de cercetare și dezvoltare, având și un centru dedicat, format din peste 1.000 de persoane, printre care ingineri, designeri industriali și cercetători. Am investit peste 25 de milioane de euro în proiecte de cercetare și dezvoltare, în ultimii 10 ani. Folosim tehnologii de ultimă oră, pentru producerea vehiculelor electrice destinate transportului public: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, trenuri de metrou, care au ajuns în toată lumea și sunt folosite, zilnic, de milioane de oameni”.

Vehiculele marca Bozankaya circulă și în alte state europene, precum Germania (11 orașe) sau Luxemburg.

Solaris a livrat toate cele 19 vehicule, la Craiova și Mediaș

Solaris Bus & Coach a finalizat livrarea tuturor celor 16 autobuze electrice la Craiova și trei troleibuze la Mediaș, în baza contractelor semnate, în anul 2020, cu primăriile celor două municipalități. Contractul pentru Craiova a fost în valoare de peste 57,5 milioane de lei, cu TVA, și a cuprins inclusiv 16 stații de încărcare lentă și patru stații de încărcare rapidă a autobuzelor electrice Solaris Urbino 18. Un astfel de vehicul poate transporta 40 de pasageri pe scaune și 94 în picioare, având și un loc destinat persoanelor cu dizabilități. Confortul pasagerilor este asigurat prin sistemul de aer condiționat și încălzire. Un sistem audio-video informează asupra orelor estimate de călătorie și anunță stația următoare de pe traseu. Totodată, pasagerii beneficiază de acces la Wi-Fi și de prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

Gradul de siguranță al călătorilor este sporit de sistemul de supraveghere video prezent în fiecare autobuz și de sistemul electric de diagnosticare. De asemenea, mijloacele de transport sunt echipate cu un sistem de numărare a călătorilor, cu senzori amplasați la fiecare ușă, care permit operatorului să adune date relevante despre numărul utilizatorilor anumitor rute. De asemenea, un sistem de management al traficului transmite date, în timp real, de pe traseu, către autobaza operatorului de transport public.

Valoarea contractului cu municipalitatea din Mediaș a fost de 6 milioane de lei + TVA și a vizat livrarea a trei troleibuze Solaris Trollino 12 de ultimă generație. Vehiculele au 12 metri lungime și fiecare poate transporta până la 91 de pasageri, inclusiv 35 așezați. Conectate la rețeaua electrică aeriană existentă în oraș, acestea nu generează nicio emisie poluantă și contribuie la reducerea emisiilor în mediul urban. Troleibuzele Trollino sunt dotate cu aer condiționat și încălzire, un sistem modern de informare a pasagerilor, camere de supraveghere video și un sistem de numărare a pasagerilor.

În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul în comun din orașele: Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare, Oradea și Mediaș, vehiculele electrice și hibrid fiind preponderente. De asemenea, peste 200 de vehicule ecologice urmează să fie livrate, în următoarele 12 luni, către diferite municipalități din România.

Magda SEVERIN
magda@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.