Federaţia Operatorilor România de Transport (FORT) protestează în 20 martie în Piaţa Victoriei cu mii de autobuze, autocare, microbuze și taxiuri, iar Brigada Rutieră București a impus restricţii auto în zonă, circulația fiind blocată, practic, în tot centrul Capitalei.
Membrii FORT din întreaga ţară au venit în fața Guvernului cu autobuze, autocare, microbuze şi taxiuri, nemulțumiți de blocarea, pe circuitul de avizare, a ordonanţelor de urgență din domeniul transporturilor de pasageri, ce prevăd prelungirea programelor interjudeţean și judeţene de transport pasageri și eliminarea sintagmei „în mod repetat” din Legea taximetriei pentru sancționarea și combaterea transportului ilicit de persoane.
Precizăm că OMT 1824/2018 privind atribuirea interjudețenelor a fost suspendat în instanță – în 15 martie de Curtea de Apel Oradea, iar în 19 martie, de Curtea de Apel Constanța -, astfel că atribuirea interjudețenelor a fost blocată.
În 19 martie a fost ședința săptămânală de Guvern, însă pe ordinea de zi nu a figurat și proiectul OUG pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
Ministerul Dezvoltării face noi promisiuni
Ministerul Dezvoltării a transmis în seara de 19 martie un comunicat potrivit căruia acest proiect va intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de săptămâna viitoare.
Iată precizările Ministerului Dezvoltării:
“Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) și cel al Ministerului Transporturilor (MT) în data de 1 martie 2019 iar termenul de transmitere a propunerilor şi observaţiilor cu privire la proiectul actului normativ s-a încheiat pe 11 martie 2019. Totodată, a fost organizată şedinţa comună a Comisiilor de Dialog Social de la nivelul Ministerului Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectul fiind însuşit de conducerea ambelor ministere.
În procesul de consultare publică, la MDRAP au fost înregistrate 24 de sesizări astfel: 18 de la persoane fizice; 3 de la operatori economici; 3 de la unităţi administrativ-teritoriale.
Până la această dată au fost formulate de către MDRAP, potrivit competenţelor, 10 răspunsuri, restul fiind în competenţa Ministerului Transporturilor și transmise, prin urmare, acestei instituții.
Menţionăm faptul că, în cel mai scurt timp, proiectul de act normativ va fi promovat pe circuitul de avizare interministerială, potrivit legii”.
Trafic restricționat
În zonă a fost restricţionat traficul rutier încă de la ora 7.00 pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.
Circulaţia în Piaţa Victoriei a fost resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.
Poliţiştii recomandă ca rute alternative: Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.