Marea Moschee din Djené este cea mai mare constructie din argila din lume. De asemenea, este considerata de specialisti ca fiind cea mai mare cladire din spatiul Sudano-Sahelian, cu influente islamice. Este situata in orasul Djené, Mali (Africa) pe malul raului Bani. In 1988 a fost inclusa pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO si, conform mai multor surse, se situeaza in top 10 cele mai frumoase cladiri din lume.
Moscheea a fost construita in secolul al XIII-lea din materiale locale, si anume un amestec de lut, fan, coji de orez si gunoi de grajd. Cu alte cuvinte, din ceea ce noi, romanii, numim chirpici. In 1907, cladirea a fost reconstruita din ruinele cladirii vechi. Peretii nu sunt rezistenti la ploaie, de aceea, la incheierea sezonului ploios, locuitorii orasului se aduna in cadrul unui festival anual ce are drept scop refacerea edificiului.
Un pic de istorie
Data reala de constructie a moscheei originale este necunoscuta, dar se pare ca se situeaza undeva intre anii 1200 si 1330. Cel mai timpuriu document care face referire la aceasta constructie este „al-Sadi’s Tarikh al-Sudan“, care transcrie, se pare, traditia orala asa cum exista la jumatatea secolului al saptesprezecelea. Documentul spune ca un oarecare Sultan Kunburu a devenit musulman si a ordonat demolarea palatului propriu si construirea unei moschei. In apropiere, in partea estica, a construit un nou palat. Succesorul sau a construit turnurile moscheei, in timp ce urmatorul Sultan a ridicat zidurile imprejmuitoare. Alte informatii scrise despre aceasta constructie nu au aparut pana in vremea exploratorului francez Rene Caillie, care a vizitat Djené in 1828. Acesta scria ca acolo exista o moschee construita din pamant, dominata de doua turnuri masive, dar nu foarte inalte si construita grosier, dar fiind de dimensiuni mari. Cu zece ani inainte de sosirea exploratorului francez, liderul Fulani Seku Amadu a lansat un „jihad“ (razboi sfant), cucerind orasul si lasand constructia prada ruinei. Intre 1834 si 1836, Seku Amadu a construit o noua moschee la Estul celei existente, o constructie mare, joasa, fara turnuri sau ornamentatii. Francezii au capturat Djené in aprilie 1893, curand dupa aceea jurnalistul Felix Dubois descriind ruinele abandonate ale moscheei originale, al carei interior era la momentul respectiv utilizat ca si cimitir. In 1906, administratia franceza a organizat reconstructia moscheei originale, in acelasi timp cu constructia unei scoli pe locul moscheei ridicate de Seku Amadu. Reconstructia a fost finalizata in 1907. Asa cum se prezinta in fotografiile vremii, se pare ca macar o parte dintre zidurile exterioare urmeaza constructia celor originale, dar nu este clar daca, intr-adevar, coloanele care sustin acoperisul sunt asemanatoare aranjamentului anterior. O noutate certa a fost aranjamentul simetric al celor trei turnuri integrate in zid. De-a lungul timpului, pentru mai bine de un secol, au existat si inca exista controverse in privinta gradului in care moscheea reconstruita a fost subiectul influentelor arhitecturale franceze.
Timpuri noi
In ultimul secol, multe dintre constructiile traditionale din Mali au fost supuse modernizarilor, fiind iluminate electric, dotate cu sistem de canalizare si alimentare cu apa. Desi Marea Moschee a fost echipata cu sistem de amplificare audio, cetatenii din Djené s–au opus cu putere modernizarii, in favoarea mentinerii integritatii istorice a constructiei, interesul crescand si mai mult in anii 1990.
Asa cum am amintit la inceputul acestui material, intreaga comunitate din Djené participa, in zilele noastre, la intretinerea constructiei, care ne reaminteste de un foarte elaborat si detaliat castel din nisip. In cadrul unui festival anual, in afara de a petrece in cadrul unor serbari cu muzica si ospete, cetatenii din Djené repara daunele produse de-a lungul anului din cauza eroziunii pluviale, a umiditatii si a temperaturilor crescute.
Localizare: Mali Djené, Mali
Regiune: Mopti
Fondator: Sundiata Keita
Perioada constructie (originala): 1.200-1.330
Stil arhitectural: islamic, sudano-sahelian
Numar minarete: 3
Inaltime minarete: 16 metri
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro