Aversa de vineri seara i-a facut pe bucuresteni sa-si aminteasca de toate ofurile fata de administratia locala, iar pe primari – atat cel general, cat si cei de sector – i-a adus in pragul infarctului: tocmai acum, inainte de alegeri, sa le faca vremea o astfel de figura!?! Drept urmare, edilii de sector – in special Neculai Ontanu, al carui Sector 2 a fost cel mai afectat si care, de obicei, este uimitor de operativ, mereu cu casca de santierist si cu pelerina de ploaie la absolut toate incidentele din sector – s-au facut ca… ploua si i-au pasat responsabilitatea lui Sorin Oprescu, in subordinea caruia se afla Apa Nova. Singur Piedone a facut front comun cu primarul general, punandu-si cizmele de cauciuc si coordonand in teren actiunea celor 2 motopompe, a unei vidanje si a 7 perii cu care au intervenit cei de la REBU.
Televiziunile au difuzat, ca de obicei, imagini apocaliptice, uitand ca lumea era in general in casa la acea ora (20.00 – 21.00) si ca inundatiile de la metrou, Pasajul Universitatii si liniile de tramvai de la Lizeanu (nr. 7, 16, 27, 36 si 47) si cele troleibuz 66 si 74 de la Colentina – D-na Ghica si Emil Racovita – str. Turnu Magurele nu ar fi putut fi evitate nici daca Apa Nova ar fi iesit in teren cu sute de pompe, nu cu 64, cate a scos de la naftalina.
Pana la urma, intervenitiile primarilor si ale responsabililor de la RATB, METROREX, Apa Nova, ALPAB si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au limitat efectele suvoaielor de apa care o luasera razna.
“Am deschis Canalul de Legatura al Casetei cu raul Dambovita, pentru a permite tranzitarea unui debit cat mai mare de apa. In toata aceasta perioada s-au evacuat peste 2,5 milioane mc de apa. Mai mult, pe tot parcursul noptii, operatorii de salubritate din toate sectoarele Capitalei au intervenit, atat mecanizat cat si cu operatori manuali (maturatori, n. red.), pentru degajarea eventualelor deseuri acumulate pe gurile de scurgere”, a spus Sorin Oprescu, sambata.
“Eventualele deseuri” s-a dovedit ca erau ditamai gunoaiele si resturi de constructii de dimensiuni incredibil de mari.
“Totodata, au fost mobilizate companiile care au in dotare motopompe si vidanje: 3 utilaje RADET, 3 – Acvatot si 2 – SCC.Erbasu. De asemenea, reprezentantii Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti au actionat cu pompe si vidanje pentru a degaja acumularile de apa din parcurile aflate in administrare si au intervenit astfel incat copacii din parcurile bucurestene afectati de ploaia torentiala sa nu reprezinte un pericol. Mentionam ca nu fost semnalate cazuri de copaci cazuti in parcuri”, a mai spus primarul general.
Echipele de interventie ale Administratiei Strazilor au degajat si ele acumularile de apa de pe carosabil si au repus in functiune semafoarele defecte.
Numerele de telefon la care bucurestenii pot semnala urgentele: 0800.800.882 – Dispeceratul Integrat de Urgenta si 021. 305.55.50 Dispeceratul Primariei Municipiului Bucuresti.
Magda SEVERIN
Jean-Mihai PALSU