Oprescu se bate cu USL pe gunoiul Capitalei

1

Edilii USL ai sectoarelor bucureştene se războiesc cu primarul general Sorin Oprescu pe gunoiul Capitalei, afacere de circa 140 de milioane de euro/an (peste 22 de milioane de euro de sector). Contractele cu firmele de salubrizare au expirat de ani buni, dar ele au fost prelungite prin acte adiţionale încălcând Legea concurenţei, iar de un an trebuie organizată o nouă licitaţie. Oprescu o vrea la el, la Capitală, iar primarii de sector se opun, considerându-se îndreptăţit să decidă ce firmă trebuie să câştige. Buna înţelegere dintre ei şi Oprescu a încetat odată cu alegerile parlamentare, iar în curând vor face exact ce n-a reuşit PDL-ul, prin proiectul Legii Capitalei: să suprime funcţia de Primar General. Dirijorul este Marian Vanghelie, edilul Sectorului 5, iar cel mai vocal se arată Robert Negoiţă, de la Sectorul 3.

Conflictul dintre părţi mocnea din toamnă, dar a izbucnit în primăvară, odată cu Regulamentul impus de Oprescu teraselor din Centrul Istoric. Consilierii generali ai CGMB – conduşi şi în mandatele trecute de Vanghelie, dar mai cu perdea – au refuzat să voteze, prin Hotărâre, Regulamentul, iar atunci Oprescu l-a dat ca Dispoziţie de Primar General.

Războiul a continuat cu bugetul Capitalei, măcelărit de consilierii generali, dar pe care Sorin Oprescu l-a atacat în contencios-administrativ.

Lupta se dă acum pe salubrizarea oraşului: Oprescu vrea să organizeze el, la Capitală, licitaţiile pentru noile contracte, iar primarii de sector cer să le facă ei. În jos sunt bani grei, iar părţile nu se lasă cu una-cu două.

Marţi, la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor s-au înfăţişat în păr Oprescu, Piedone, Vanghelie, Chiliman şi Negoiţă, să-şi impună punctul de vedere asupra noii Legi a salubrizării.

Fiecare are propriile interese: Oprescu o ţine langa cu „dezvoltarea unitară a oraşului”, cerând centralizarea licitaţiilor la Primăria Capitalei, iar edilii sectoarelor cer să fie stăpâni pe ele.

Salubrizarea, la referendum

Cristian Popescu-Piedone, edilul Sectorului 4, zice că problema trebuie supusă referendumului. Va avea sigur sorţi de izbândă dacă modificarea Legii referendumului va fi adoptată între timp, astfel încât acesta să fie valid cu 30% voturi “DA” şi dacă se prezintă la vot minim 25% din numărul alegătorilor, edilul . Numai să nu înceapă iar scandalul cu “câţi români mai suntem”. Noroc că datele finale ale recensământului din noiembrie 2011 vor fi gata în curând.

Fiecare edil de sector şi-a stabilit propria strategie de atac. Robert Negoiţă s-a dus săptămâna trecută, cu televiziunile, să salubrizeze demonstrativ Centrul Istoric despre care a lăsat să se înţeleagă că a fost lăsat de izbelişte de când cu Regulamentul lui Oprescu. Amintim însă că sarcina intră în atribuţiile firmei lui Prigoană, Rosal, care face curăţenie în Sectorul 3.

Contracte expirate

Toate contractele de salubrizare din Bucureşti au expirat de ani buni, dar primarii de sector le-au prelungit continuu, prin acte adiţionale. În Sectorul 2 continuă şi acum să salubrizeze firma Supercom, în Sectorul 3 – Rosal, în Sectorul 6 – Urban, şi în Sectorul 4 – REBU. Firma REBU, deţinută 51% de CGMB, a fost scoasă mai întâi de Vanghelie din Sectorul 5 şi apoi de Chiliman din Sectorul 1, unde a adus firma Romprest.

Consiliul Concurenţei a dat în judecată autorităţile de sector şi a câştigat: actele adiţionale au încălcat Legea Concurenţei. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 17 octombrie 2011, încetarea contractelor de salubrizare încheiate de Primăria Capitalei şi sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6 şi organizarea de licitaţii pentru aceste servicii – curăţenia stradală, colectarea gunoiului menajer şi deszăpezirea.

Primarii de sector au atacat cu recurs – să mai tragă de timp şi, totodată, să depăşească obstacolul colosal: alegerile locale şi apoi cele generale din 2012.

Legea salubrizării, la Comisia de industrii

Oprescu a încercat în octombrie trecut să grăbească adoptarea Legii salubrizării, mergând la Parlament şi cerând ca actul normativ să prevadă licitaţie internaţională pentru Bucureşti – organizată, evident, de Primăria Capitalei. Acum, noul Parlament trebuie să tranşeze afacerea.

Numai că lucrurile s-au complicat rău între timp: primarii de sector s-au constituit într-o asociaţie şi cer – nici mai mult, nici mai puţin – ca sectoarele să se transforme (din subdivizuni ale Bucureştiului) în ditamai unităţi administrativ-teritoriale.

Funcţia de Primar General, pe făraş

“În condiţiile astea nu văd care să mai fie rolul Primăriei Generale. Dar în condiţiile astea dispare şi monitorizarea şi controlul dezvoltării oraşului. Este un început, vreau să spun, asta nu o stabileşte decât Legea administraţiei, ceea ce mă îndoiesc că logica ar putea să ducă…”, a spus Oprescu.

Ţinta este clară: primarii de sector nu mai vor primar general, iar acum este momentul pentru Legea Capitalei. O încercare în acest sens a încercat şi guvernarea PDL, dar a eşuat.

Punct câştigat acum 10 ani

Primarul Sectorului 3 anunţase, în debutul dezbaterilor de la Comisia de industrii, că poziţia tuturor primarilor de sectoare este una clară: salubritatea trebuie să rămână la sectoare, „unde se află azi şi funcţionează bine”.

„Salubritatea a fost transmisă de la Primăria Generală la Sectoare acum 10 ani. Salubritatea e un punct câştigat (de primarii de sector în timpul mandatului de primar general al lui Traian Băsescu, când CGMB, majoritar PSD pe atunci, a aprobat o Hotărâre de Consiliu în acest sens – n.r.) şi se face curăţenie în Bucureşti. Cu toţii am clamat la alegeri descentralizarea. Să iei acum salubrizarea de la sectoare şi să o duci la Primăria Generală e orice altceva dar nu descentralizare, e invers descentralizării”, a argumentat Negoiţă.

De altfel, edilii de sector se ocupă şi de maidanezi, chiar dacă atribuţiile revin exclusiv Primăriei Capitalei, care alocă anual 4,6 milioane lei Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.

Negoiţă l-a acuzat pe primarul general că nu s-a ţinut de promisiunea din toamnă, făcută la Comisia de industrii, că îi va invita pe primarii de sector la dezbateri pe această temă.

Asociaţia primarilor de sector, un USL de Capitală

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), susţine că punctul de vedere al Asociaţiei primarilor de sector privind amendamentele la Legea salubrizării a fost trimis (Comisiei de industrii – n.r.) şi că toţi primarii de sector au poziţii corelate.

“Noi (primarii de sector – n.r.) suntem cei care avem responsabilitatea salubrizării, din 2001. Am găsit soluţii să rezolvăm. Dacă facem legile, să le facem ca ele să fie eficiente pentru administraţia publică, şi nu în interesul unei firme de salubritate, a unor funcţionari din primărie, fie că e de Sector sau Generală, care au anumite jocuri sau nu îşi mai găsesc de lucru dacă nu mai au această activitate”, a spus Chiliman.

Deocamdată, războiul se tranşează în Parlament. Va urma cât de curând Legea Capitalei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. In politica, cel mai important este sa stii cu cine sa te aliezi, in momentul potrivit – sincronizarea este totul. E ceea ce demonstreaza Robert Negoita. Poate ca a constientizat, de fapt, ca aceasta este o situatie care poate fi cel mai bine gestionata producandu-se descentralizarea. Sau poate nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.