Pasajul rutier subteran de la Piata Presei a fost deschis circulaţiei în această dimineaţă, cu două luni întârziere, “din cauza reţelelor subterane care au fost găsite în zonă”, a explicat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la inaugurare.
Lucrările de construire au început în septembrie 2013, fiind amânate timp de 5 ani, ar fi trebuit să fie gata în 18 luni. Pasajul a fost considerat “scump, anacronic şi inutil” de ONG-urile de mediu.
“Se estimează că prin pasaj vor circula 2.000 de vehicule/oră şi va creşte cu 30% capacitatea intersecţiei. Vom monitoriza în perioada următoare traficul în zonă ca să vedem dacă se impune o altă reglare a semafoarelor sau realizarea unui nou pasaj pietonal în zona fostului Minister al Culturii”, a declarat Sorin Oprescu.
Cu o intrare şi două ieşiri, pe o lungime de 800 de metri, pasajul rutier subteran a costat 60,4 milioane de lei, fără TVA.
Pasajul subtraversează piaţa pe direcţia Nord-Sud, pe sensul de intrare în Capitală. Legătura între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Şos. Kiseleff se face pe două benzi de circulaţie.
În subteran se desprinde o bandă separată, care face legătura cu B-dul Mărăşti.
Circulaţia la suprafaţă se desfăşoară ca şi înainte, printr-o intersecţie semaforizată.
Traficul pietonal transversal şoselei Kiseleff se face, pe lângă vechiul pasaj pietonal, pe un nou pasaj pietonal care a înlocuit vechea trecere de pietoni la sol între Parcul Herăstrău (berăria H) şi terminalul RATB.
Accesul la transportul public se face printr-o nouă staţie RATB, amplasată pe Şos Kiseleff, iar vechile staţii au fos relocate pe noul amplasament.
Accesul persoanelor cu dizabilităţi în pasajul pietonal se va face cu ajutorul a două lifturi care au fost comandate de constructor şi vor fi montate în 12 săptămâni.
Soluţia iniţială prevedea montarea unor platforme speciale, însă aceasta s-a modificat la cererea asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Magda SEVERIN
Sursă foto: PUTEREA