Programul de reabilitare termică se extinde în Sectorul 1 al Capitalei şi la casele construite înainte de anul 1989. Potrivit OUG nr. 63/2012, aprobată săptămâna trecută de Guvern şi publicată miercuri în Monitorul Oficial, administraţiile locale pot introduce în programul de reabilitare termică şi locuinţele unifamiliale, eliminând astfel discriminarea dintre proprietarii de apartamente şi proprietarii de case. Astfel, 30.000 de case din această zonă a Bucureştilor vor putea fi anvelopate termic gratuit, dacă proprietarii doresc acest lucru. În plus, casele vor avea faţadă nouă, schimbând aspectul oraşului, şi vor valora mai mult pe piaţă. De asemenea, constructorii vor avea de muncă – ceea ce nu-i puţin lucru în această perioadă de criză economică.
Andrei Chiliman, a primarul Sectorului 1, este unul dintre iniţiatorii acestui act mormativ, el adunând, în primăvară peste 30.000 de semnături din partea comunităţii pentru susţinerea proiectului, cu argumentul că nu-i poate discrimina pe cei de la case faţă de cei de la bloc.
”Astăzi putem să le dăm o veste bună proprietarilor de case din Sectorul 1 şi din România. Modificarea legislativă operată de Guvern este un act de dreptate. Nu putem să le fim unora mumă, iar altora ciumă. Şi proprietarii de case plătesc impozite la bugetul local, şi ei au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre”, a declarat Chiliman miercuri, într-o conferinţă de presă.
În baza acestui act normativ, Primăria Sectorului 1 va finanţa reabilitarea termică a locuinţelor tip casă, la fel ca în cazul blocurilor. În această zonă a Bucureştilor există aproximativ 30.000 de locuinţe care ar putea fi anvelopate, dacă proprietarii doresc acest lucru.
Conform noilor modificări legislative, nu pot intra în programul de reabilitare termică casele de patrimoniu şi imobilele proiectate înainte de 1989.
”Ne-am angajat să obţinem modificarea legislaţiei până la sfârşitul acestui an şi iată că ne ţinem de cuvânt! Îi asigur pe cetăţenii din Sectorul 1 că Primăria are resursele necesare pentru a se implica financiar şi în reabilitarea termică a caselor. Suntem cea mai bogată comunitate din România şi pentru că direcţionăm banul public către investiţii serioase, eficiente din punct de vedere economic”, a precizat primarul Chiliman.
Înscrierile încep acum, lucrările sfârşitul lui 2013
Etapele pe care proprietarii de case trebuie să le parcugă pentru a-şi înscrie locuinţa în programul de reabilitare termică vor fi stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Local, ce va fi adoptată în perioada imediat următoare.
Lucrările efective vor putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2013 – începutul anului 2014, însă cetăţenii din Sectorul 1 îşi pot depune cererile încă din luna decembrie, când vor apărea normele de aplicare a OUG nr. 63/2012 şi Hotărârea Consiliului Local. Primăria Sectorului 1 a înregistrat deja sute de cereri de la proprietarii de case care solicită reabilitarea locuinţelor lor. Criteriul de intrare în programul de reabilitare termică va fi primul venit – primul servit, după modelul aplicat deja la blocurile din această zonă administrativă, a anunţat edilul.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU