Reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei s-a scumpit cu 150%

Consolidarea şi modernizarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei din B-dul Regina Elisabeta nr. 47 vor costa cu 150% mai mult. CGMB a aprobat suplimentarea cu 6 milioane de euro la doar două luni după o altă majorare de preţ, cu 7,6 milioane de euro. Astfel, întreaga investiţie va urca la valoarea 24,3 milioane de euro, după ce, iniţial, fuseseră alocate 10 milioane de euro în 2010 iar lucrările ar fi trebuit să fie deja gata.

Numai că primarul Sorin Oprescu a schimbat anul trecut proiectantul şi, odată cu el, soluţia tehnică. Abia de aici încolo vor mai trece 2 ani până la finalizarea lucrărilor.

Până atunci, municipalitatea plăteşte din banii bucureştenilor o chirie de 2,9 milioane de lei/an firmei Iliotomi Grup, pentru sediul din Spaiul Independenţei 291-293, unde s-a mutat temporar şi pentru care a achitat deja 9 milioane de euro pentru 3 ani.

Clădirea în care a funcţionat Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) până în 2010 a fost expertizată seismic în 2005 de societatea Proescom SRL, care a emis şi soluţia pentru consolidarea ei, după ce i-a pus ştampila cu „bulină roşie”. Concret, clădirea se află în pericol de prăbuşire la un seism mai puternic, deoarece în perioada comunistă i s-a adăugat un etaj, ea fiind construită în perioada 1906-1911, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Astfel, imobilul are acum subsol, parter şi 4 etaje, în suprafaţă totală de 21.992 mp.

Firma Proescom a elaborat un proiect în care soluţia propusă pentru consolidare a fost aceea a “metodei de izolare a bazei clădirii”. La jumătatea lunii mai a anului 2008, CGMB a aprobat suma de 53.470.000 de lei, respectiv 10.542.137 de euro, fără TVA, la un curs de 3,5 lei/euro, pentru consolidarea vechiului sediu al PMB. Dar cum în iunie au venit alegerile locale iar Adriean Videanu nu a mai câştigat un nou mandat, primarul general ales Sorin Oprescu a lungit-o cu mutarea sediului primăriei şi organizarea de şantier până în vara lui 2010.

primaria capitalei 7-Jean-Mihai PALSU

Lucrările de consolidare au fost începute de firma Rotary Construct SRL, cu consultanţă tehnică asigurată de societatea European Business Consult SRL. Dar între timp, experţii au decis că „este necesară completarea expertizei tehnice, dar şi refacerea soluţiei de consolidare pentru punere în siguranţă a imobilului din punct de vedere seismic, lucru care a dus la suplimentarea lucrărilor care trebuie efectuate, dar şi la modificarea soluţiei iniţiale propuse pentru consolidare”, aşa cum motivează primarul general Sorin Oprescu în propunerea de majorare a costurilor.

Totodată, în Raportul de specialitate ce însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că „Soluţia iniţială de consolidare a clădirii Primăriei Municipiului Bucureşti prin metoda izolării bazei nu este suficientă pentru punerea în siguranţă a imobilului din punct de vedere seismic pentru partea de suprastructură a clădirii (deasupra planului de izolare) dacă se respectă cerinţele din avizul Tehnic al Comisiei Tehnice din cadrul MTI”.

primaria capitalei 3-Jean-Mihai PALSU

Tot anul trecut, Primăria Capitalei a reziliat contractul cu proiectantul şi a ales altul: SC AMBO Pro Design SRL. Noii arhitecţi propun transformarea mansardei imobilului în spaţii destinate birourilor, în suprafaţă totală de 2.000 mp, amenajarea şi dotarea corespunzătoare a unei arhive în subsolul imobilului, precum şi modernizarea Sălii de Consiliu a CGMB, aflată la etajul III.

Jurnaliştii prezenţi la şedinţele lunare ale Consiliului General au simţit de fiecare dată, pe pielea lor, nesiguranţa clădirii. Practic, Sala de Consiliu se zguduia la trecerea fiecărui troleibuz pe B-dul Regina Elisabeta, prin faţa imobilului. Totodată, cine a prins la etajele 2 sau 3 ale primăriei cutremurele din 6 septembrie 2005 (4,9 grade pe scara Richter), pe cel din 13 decembrie 2005 (5,2 grade) şi pe cel din 6 martie 2006 (4,8 grade) – altfel, considerate minore –, cu siguranţă nu le-a uitat.

primaria capitalei 10-Jean-Mihai PALSU

Studiul de fezabilitate realizat de firma amintită cuprinde şi construirea unui parcaj subteran pe 3 niveluri (subsol II – 35 locuri, subsol I – 33 locuri, demisol – 29 locuri), în curtea interioară a PMB, cu 139 de locuri. În parcarea de suprafaţă vor rămâne cele 42 de locuri existente.

Proiectul are în vedere şi realizarea lucrărilor de arhitectură, refacerea spaţiilor interioare – inclusiv scara centrală de marmură, pe care nu urcă decât oficialităţile -, refacerea tuturor instalaţiilor existente şi montarea unei centrale termice moderne, echipate cu sistem performant de avertizare scăpări gaz metan. Totodată, vor fi instalate sisteme de detecţie şi avertizare în caz de incendiu, de supraveghere, monitorizare şi dispecerizare, de reţea voce-date şi de distribuţie a programelor TV-CATV.

primaria capitalei 8-Jean-Mihai PALSU

De asemenea, se vor efectua şi lucrări de anvelopare exterioară, cu conservarea şi restaurarea elementelor de faţadă, având în vedere valoarea istorică a clădirii monument istoric de categoria A.

În prezent, imobilul este încă supus lucrărilor de consolidare pentru partea de infrastructură şi se preconizează a fi finalizate în a doua parte a acestui an.

primaria capitalei 1-Jean-Mihai PALSU

Lucrările de reabilitare şi modernizare ar trebui să înceapă anul acesta şi să se finalizeze în 24 de luni calendaristice. În primul an, municipalitatea va plăti 8,6 milioane de euro, iar în al doilea an – 15,6 milioane de euro.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.