Scumpirea căldurii în Bucureşti, amânată după alegeri

Primarul General Sorin Oprescu a retras din dezbaterea publică proiectul de Hotărâre CGMB iniţiat de RADET Bucureşti privind  majorarea cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice. Edilul Capitalei argumentează că nu este justificată o discuţie despre scumpire atât timp cât calendarul unificării ELCEN-RADET este în etapele finale. Motivul este însă cât se poate de evident: alegerile prezidenţiale din noiembrie.

RADET Bucureşti a primit în 14 martie a.c., la solicitarea sa, avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), obligatoriu pentru majorarea tarifelor, invocând necesitatea scumpirii prin faptul că tarifele de producţie au crescut începând cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr. 3506 din 27.11.2013 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

În prezent, gigacaloria costă 341 de lei în Capitală, însă populaţia plăteşte doar jumătate (circa 170 de lei) iar municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei.

Subvenţia acordată consumatorilor casnici de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a fost de 561,4 milioane de lei în 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în 2013.

Căldură gratis, promisiune Oprescu

Anul trecut în martie, Sorin Oprescu le promitea bucureştenilor că vor primi căldură gratis de la RADET peste 2 ani, după fuziunea cu ELCEN a regiei aflate în subordinea Primăriei Capitalei. El susţinea că o parte din profit îi va reveni municipalităţii, dar să ne amintim că la fel făgăduia şi cu Apa Nova, iar acum plătim din ce în ce mai scump apa chioară.

În urmă cu 2 ani, Guvernul Ponta a şters penalităţile de 1,1 miliard de lei acumulate de RADET la datoriile către ELCEN, ce însumau la acea dată circa 1 miliard de lei, urmând ca Sorin Oprescu să transforme RADET în societate comercială. Iar francezii de la Veolia ar vrea, după Apa Nova, să preia şi regia de termoficare a Bucureştiului.

Iată însă că vine cu paşi alergători scumpirea gigacaloriei, şi este doar o chestiune de timp până când se va aproba şi este posibil ca operaţiunea să aibă loc chiar din această iarnă.

Fără avize

“După analiza hotărârii de Consiliu iniţiată de RADET Bucureşti în urmă deciziei nr. 3506 a ANRE, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi a preţurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucureşti”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de PMB.

În document se precizează că Sorin Oprescu a constatat că „proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, care, conform statutului, în conformitate cu art. 15, cap. 4, din HCGMB 339/2009, reglementează stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei”.

Fără analize

În plus, proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa să specialişti în domeniul energetic, mai arată municipalitatea.

Primarul general susţine că „este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază”.

“Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice – SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor”, declară edilul, în comunicat.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.