Guvernul a aprobat, prin Ordonanța de Urgență 159/2022 de modificare a Legii educației 1/2011, asigurarea transportului elevilor școlarizați în alte localități, prin alocarea unei sume forfetare lunare pentru cheltuielile de călătorie dus-întors, pe durata cursurilor școlare, fără a fi nevoie de niciun document justificativ.
Elevii primesc în avans banii și îi pot folosi inclusiv pentru transportul cu mașina personală, nu doar prin achiziționarea de bilete sau abonamente la autobuze ori microbuze. Cei cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază primesc decontarea a patru călătorii dus-întors/lună și a uneia dus-întors la fiecare sărbătoare legală. În acest caz, ei trebuie să justifice sumele, iar decontarea se va face până la data de 15 ale lunii, pentru luna anterioară, pe baza documentelor (abonament/pachet de bilete) emise de către operatorii de transport.
60 de lei/lună pentru 3 km
Elevii primesc 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, iar, pentru tot ce o depășește, li se acordă suplimentar 6 lei/km/lună. În cazul unui cost mai mare al transportului, suma forfetară poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate.
„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește la 15 km de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km, la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași, rezultând un total de 132 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Până acum, pentru aceiași 15 km ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km dintre ceilalți 12, cu un total de 66 de lei. În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult de contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevi (…) iar dacă nici așa nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete (din cauza practicării unor tarife excesive, ajungând până la 30 lei/km/lună, față de alte situații în care tariful este de 3 lei/km/lună), diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București”, a explicat Ministerul Educației.
Aproape 200.000 de elevi în România fac naveta, în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor Ministerului Educației.
Banii, în avans
Banii pentru navetă vor fi dați în avans, pe 25-28 ale lunii pentru luna următoare, pe baza cererii pe care elevii o depun la școală pe data de 10 a fiecărei luni, prevede proiectul de metodologie publicat de Ministrul Educației. Școala va solicita inspectoratului școlar, până la 20 ale lunii, sumele forfetare în avans, precum și cele estimate că se vor deconta suplimentar. Apoi „inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția Generală Economică, până la 25 ale lunii, sumele estimate pentru luna următoare”, iar ministerul aprobă deschiderile de credite bugetare. Calendarul este valabil în perioada februarie-decembrie 2023.
Pentru decembrie 2022, sumele forfetare vor fi acordate în perioada 8-15 decembrie, iar pentru ianuarie 2023, plata se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare. „Decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1-16 noiembrie tarifele prevăzute de OME 4426/2021, iar pentru perioada 17-30 noiembrie 2022 tarifele prevăzute în prezentul ordin”, potrivit metodologiei.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
Problema e ca se decontează doar dus, nu și întors. O mai mare aberație nu există. În lege spune clar ” se decontează dus-intors ” și totuși inspectoratele școlare au hotărât că decontează doar dus. Sa faci ce vrei cu copilul după ce termina cursurile. Poți să-l lași pe străzi din partea lor, important e sa ajungă la școală. Rușine să le fie, că se folosesc de orice tertip, numai sa nu fie corecți.