Targul Mireselor amana cu o saptamana protestul taximetristilor

Megaprotestele anuntate de taximetristi in centrul Capitalei pentru zilele de miercuri si joi au fost amanate pentru 3 si 4 aprilie, din cauza Targului Mireselor, care a confiscat zona pentru care reprezentantii protestatarilor cerusera autorizatie de la Primarie. Reamintim ca intre 7.000 si 9.500 de taximetristi cu masini cu tot, plus 6.000 de alti salariati ai organizatiilor patronale Camera Taximetristilor din Municipiul Bucuresti (CTMB), Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Asociatia Nationala a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT) si Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) anuntasera  vor organiza in zilele de 28 si 29 martie in Piata Constitutiei, intre orele 10.00 – 14.00, mitinguri de protest pentru ca modificarile aduse Legii taximetriei sa fie votate de parlamentari. Mitingurile de saptamana viitoare ar putea coincide cu ziua in care Parlamentul va lua in discutie noua lege, deja amendata in Comisia de Industrie si Servicii a Cameri Deputatilor.

“Este dureros ca un Targ al mireselor a amanat actiunea noastra de protest din aceste zile pentru data de 3 si 4 aprilie. Primaria nu ne-a autorizat sa participam cu 7000 de masini si 13 000 de oameni, ci numai cu 2.000 de masini si 3.000 de membrii”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, confederatie patronala reprezentativa la nivel national, din care fac parte patronatele organizatoare ale actiuni de protest.

La aceste manifestarile vor participa 2.000 autoturisme taxi care apartin operatorilor de transport in regim de taxi sau taximetristilor independenti. Vor mai fi prezenti circa 3.000 de salariati ai patronatelor din acest domeniu de activitate (servicii conexe), membri directi si/sau indirecti ai organizatorilor.

Participantii la actiunile de protest cer aprobarea in Parlament a Legii 38/2003 cu amendamentele operate deja, in 20 martie, in Comisia de Industrii si Servicii a Cameri Deputatilor. Iata cateva dintre ele:

1. Eliminarea activitatilor ilegale( PIRATERIE), de catre organele abilitate, fiecare taximetrist autorizat sa execute aceasta activitate numai si numai pe raza si localitatea  de autorizare.

2. Introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor votarea  modificarilor Legii 38 /2003, modificari care reglementeaza, mai clar si mai explicit, activitatea de taximetrie, proiect aprobat de membrii COMISIEI DE INDUSTRII si Servicii a Camerei Deputatilor, deputati care au dat un vot  intrarii in legalitate a celor din activitatea de taximetrie si sanctionarea drastica a celor neautorizati sau care nu isi desfasoara activitatea in localitatea de autorizare.

“Facem mentiunea ca, a fost reintrodus articolul care reglementeaza    activitatea neautorizata, nelicentiata in transportul de persoane de pana la 8 pus 1 locuri. Acest articol a fost scos din OUG 34/2010 de catre un parlamentar care a avut interese ca aceasta activitate sa nu poata fi amendata cu sanctiuni suplimentare, respectiv ridicarea talonului si a placutelor de inmatriculare, a dorit haos in activitatea noastra pentru ca unii sa prospere si sa capete voturi pe ilegalitati”, anunta Stefanescu.

Organizatorii protestului sustin ca, acest protest este impotriva primarilor care si-au permis ca de la preluarea mandatelor in urma cu 4 ani sa nu respecte si sa nu aplice legea 38/2003, dand cu sacosa autorizatii pe bani sau pe interese, iar cei care le-au luat au tupeul sa vina in Bucuresti si sa sustina ca, ei vor sa faca taximetrie in Bucuresti. “Sa se duca la cei care le-au dat, in mod fraudulos si ilegal, sa le ceara favorurile inapoi. Si noi cei din Bucuresti sau alte orase mari dintara, am vrea ca vara sa facem taximetrie la mare si iarna la munte”, conchide presedinte COTAR.

Totodata, organizatorii mitingului solicita public autoritatilor in drept, “respectiv DNA si Parchetului General, sa  dea curs  tuturor sesizarilor inregistrate si sa ia masurile legale ce se impun impotriva tuturor primarilor care au eliberat autorizatii taxi nerespectand legea”.

“Daca acest act normativ nu va fi aprobat in forma supus votului Camerei Deputatilor, organizatiile patronale vor trece la masuri de protest mai dure”, ameninta Vasile Stefanescu. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.