Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara sărbătoreşte mâine 80 de ani de existenţă neîntreruptă. Cu această ocazie, sâmbătă, 18 iulie, Aeroportul organizează un spectacol aviatic la care toţi bănăţenii să aibă un prilej de sărbătoare.
În 17 iulie, Aeroportul Timişoara sărbătoreşte 80 de ani de la aterizarea primului avion (cursă tehnică), având echipajul pilot Dumesnil, mecanic Desal şi pasagerul Polihroniade Vacas.
În 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locaţia în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).
În 1941, aeroportul a fost mutat la Moşniţa, după ce lucrările de construcţie au durat 5 ani.
Însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăţilor întâmpinate la finanţarea lucrărilor şi la solul impropriu, se renunţă la proiect şi de ia decizia mutării la Moşniţa. Nouă, pe un teren de 91 de ha, izlaz comunal.
Aeroportul funcţionează pe actualul amplasament din 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne.
O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern şi internaţional.
Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York.
În 1989, în timpul Revoluţiei, Aeroportul devine o zonă importantă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. În zilele Revoluţiei pe aici trec generali, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti de către cuplul prezidenţial pentru a reprima revoltele de la Timişoara.
După Revoluţie, Aeroportul devine un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice şi sociale. În următorii ani au loc investiţii mari precum reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, construcţia halei cargo, modernizarea şi extinderea aerogării, achiziţia de echipamente.
Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia.
„Pentru mine, cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene şi chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi.”, a declarat Daniel Idolu, directorul Aeroportului.
Timişoara Air Show 2015
Cel mai mare spectacol aerian din vestul ţării va avea loc sâmbătă, de la ora 9.00 la Aeroportul Internaţional Timişoara. Spectatorii vor putea asista la o adevărată demonstraţie de măiestrie a piloţilor de acrobaţie.
Vor evolua pe cer formaţiile Aeroclubului României cu formaţia Hawks of Romania, cu formaţia de zbor cu avioane ultrauşoare The Pelicans, iar paraşutiştii de la Blue Wings vor pluti pe cer. Iacării Acrobaţi îi vor încânta pe cei prezenţi cu demonstraţii de acrobaţie şi efecte pirotehnice, iar piloţii de la formaţia Asalt îşi vor arăta îndemânarea.
Alături de aceştia, Forţele Aeriene Române vor face demonstraţii cu tehnica din dotare, iar participanţii vor putea să vadă aeronavele în cadrul unei expoziţii statice.
Accesul spectatorilor va fi permis începând cu ora 8.00. A fost amenajată o parcare publică gratuită de aproximativ 2000 de locuri în partea dreaptă a drumului judeţean dintre centura oraşului şi aeroport, la circa 200 de metri de intrare. De asemenea, în ziua mitingului aerian, RATT va suplimenta cursa Expres 4 care va circula din 15 în 15 minute pe ruta Bastion – Aeroport şi retur. În zona destinată spectatorilor vor fi amenajate spaţii de alimentaţie publică.
„Din prognozele pe care le avem până în acest moment, va fi o zi foarte însorită şi călduroasă şi de aceea le sugerăm spectatorilor să fie pregătiţi pentru o astfel de zi. Facem precizarea că organizarea unui astfel de spectacol nu recomandă amplasarea unor corturi de umbră, deoarece acestea ar obstrucţiona vizibilitatea.”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.
Organizatorii evenimentului, Aeroportul Internaţional Timişoara şi Statul Major al Forţelor Aeriene, se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Asociaţiei Patronale a Aeroporturilor din România, precum şi al altor instituţii publice şi societăţi comerciale. (M.S.)