Recenta contestaţie depusă de Astra la licitaţia TAROM organizată pentru asigurarea flotei a determinat Guvernul să scoată toţi operatorii de transport aerian din categoria structurilor obligate să deruleze contracte achiziţie publică. Totul va fi posibil prin ordonanţa de urgenţă aprobată, marţi, de Executiv, ce modifică Art. 8 din OUG nr. 34/2006 privind achiziţiile publice astfel încât TAROM să constituie o excepţie.
Concret, lit. b1) are acum următorul conţinut: „orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral sau majoritar deţinut de o autoritate contractantă, astfel cum este definită la lit. a), sau de către un alt organism de drept public, cu excepţia operatorilor din transportul aerian”.
“Având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor ce au loc în activitatea curentă a operatorilor din transportul aerian care îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială şi care până la momentul intrării în vigoare a OUG 77/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 34/2006 nu aveau calitatea de autoritate contractantă şi ţinând cont de perioada lungă pe care o presupune procedura parlamentară, s-a impus iniţierea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 34/2006”, explică Biroul de presă al Guvernului, într-un comunicat.
De altfel, premierul Victor Ponta anunţa încă de ieri adoptarea ordonanţei. “Mâine adoptăm în Guvern o ordonanţă de urgenţă ca să scot TAROM de la procedura prevăzută de OUG 34, pentru că TAROM, aşa cum face în fiecare an, trebuie să îşi asigure aeronavele, ca să poată să zboare cu ele. Au făcut procedura, au vrut să semneze contractul cu o firmă, nu ştiu care, după care o altă firmă, evident Astra a domnului Adamescu sau cum îl cheamă, s-a dus la şmecherii de la CNSC care au spus “Nu, dom’ne, se suspendă până câştigă Astra” şi ne trezim săptămâna viitoare că aeronavele Tarom trebuie să stea la sol şi nu mai zboară”, a spus Ponta, luni seară, B1 TV.
Este de înţeles necesitatea eliminării blocajului de la TAROM, dar problema este alta: a fost adoptată cea de-a 30-a ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul Ponta de la începutul anului, în condiţiile în care USL are 70% majoritate în Parlament – adică aproape 600 de parlamentari. Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului au mai figurat 4 ordonanţe, toate aprobate.
Magda SEVERIN